Същото смятат и от Комисията за защита от дискриминация

Семействата на деца със спина бифида – вродени гръбначни увреждания, се оплакват, че плащат стотици левове на месец за консумативи за пречистване на организма. Други болни с глутенова непоносимост също твърдят, че не получават жизненоважни диетични храни заради усложнени критерии. Според Комисията за защита от дискриминация обаче проблем нямало, защото Здравната каса обещала финансиране и за двете групи пациенти.

Пациенти с тежки диагнози не получават финансиране от НЗОК

"След като имаме официално уведомление от Здравната каса, нямаме основания да се съмняваме, че не е така. Най-вероятно е комуникационен проблем между пациенти и Каса. Ние сме си свършили работата", каза Златина Дукова от Комисията за защита от дискриминация.

"По въпроса с цьолиакията – изработените указания са в полза на пациентите. Указанията са изработени в пряка кореспонденция и полза на пациентите. При втория казус – спина бифида очакваме становища на националните консултанти и експертни съвети", каза директорът на "Лекарствени, медицински изделия и диетични храни" от НЗОК Боряна Алексиева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.