Темата коментираха журналистът Георги Милков и психологът Мариана Банчева

Грета Тунберг – момичето, което буквално раздели световното обществено мнение на две: сравняват я с Мона Лиза и Жана д`Арк. Диагностицират я със Синдром на Аспергер - болестта на гении като Алберт Айнщайн и Анди Уорхол. Престижното списание „Time” я обяви за една от най-влиятелните личности в света, Норвежкия парламент я номинира за Нобелова награда за мир, Барак Обама я нарече съотборник, Арнолд Шварценегер поиска да й повери електромобила си. И тази седмица милиони нейни симпатизанти протестираха срещу климатичните промени.  Докато милионите й критици и налепиха още етикети, цитирам: пророк на апокалиптична секта, демон в тяло на дете, актриса под прикритие, въобще, едно е сигурно – Грета Тунберг е феномен.

Грета Тунберг: Световните лидери да правят повече за опазване на околната среда (СНИМКИ)

„През годините е имало и други такива момичета, но те не са ставали толкова известни. Най-известният пример е на Северин Сузуки от 1992 година. Тя говореше същите неща като Грета. Тя не е болна”, коментира журналистът Георги Милков.

Грета Тунберг – истински екоактивист или пророк на апокалиптична секта?

„Нормално е в тази възраст децата да припознават идеални каузи, които да защитават. Това, че Грета по някакъв начин успя да привлече изключително много хора, които я поддържат, е феномен, който се дължи на съвременния начин, по който ние работим и по който ние общуваме или научаваме за това, което се случва по света”, коментира психологът Мариана Банчева от Института за прогресивно образование.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.