До какво ще доведе това?

Освен българската нация, в глобален мащаб, се топят и световните ледове. Последната петилетка е най-горещата в историята на човечеството, откакто се правят измервания на температурите. Това сочи доклад на Световната метеорологична организация. В същото време нови климатични модели показват, че Земята се затопля по-бързо от очакваното.

Въздействието на климатичните промени, като покачването на морското ниво, топенете на ледовете и екстремните метеорологични феномени, са се увеличили драстично през

последните 5 години. "Абсолютно трябва да се замислим. Ако продължим живота си без да променим нищо, наистина може да се стигне до тежки последици и повишаване на температурата между 6 и 7 градуса", каза пред камерата на "Събуди се" координаторът от "Енергийни решения" в "Грийнпийс" Балин Балинов.

Екстремни температури ще обхванат 58% от Земята до края на века

При повишението на само 1 градус, светът вече се справя с все повече и повече смъртоносни топлинни вълни, суши, наводнения и тропически циклони. "Не можем да спрем Земята и да слезем - тя е единственият ни вариант. Няма план, друга планета, това е нашата Земя, въпреки че се правят планове да ходим на Марс. Трябва да защитим това, което имаме", каза още Балинов.

Ако ли не, до 80 години повишението на температурите ще бъде пагубно за живота на Земята. "Политиците и бизнеслидерите да се замислят за това, защото това е и тяхната планета и последиците са вече налице", заяви координаторът от "Енергийни решения" в "Грийнпийс". 

"Повишаването на парниковите газове в атмосферата дават своето отражение. Затова на някои места се стига до такива пожари, които изнасят огромно количество въглероден диоксид, така че един порочен кръг!"климатични промени", каза Балин Балинов.

Учени: Природните катаклизми - все по-чести

Според учените повишените нива на въглероден диоксид в атмосферата затоплят земната повърхност по-лесно, отколкото предполагаха по-ранни изчисления.

От 1/3 до 99 % от вечно замръзналите слоеве може да се разтопят до 80 години, ако въглеродното замърсяване не бъде намалено. "На някои места те се изразяват под формата на дълги периоди на засушаване и появата на нови пустини. На други места обаче има застудяване", каза още Балинов.

"Топенето на ледовете расте с огромна скорост, ако преди 30-40 години е било с 40 гигатона на година, то в момента са над 250 тона на година, губим ледове от Антарктика", заяви координаторът от "Енергийни решения" в "Грийнпийс". 

"Добрата новина обаче е, че озоновата дупка над ледения континент е най-малката от 30 години насам. Размерът й е 5 милиона квадратни километра, а миналата година е била 4 пъти по-голяма", добави проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.