Охранителни камери заснеха взлома, извършен в Русе

Обир на заложна къща в кадър! Охранителни камери заснеха крадци в Русе, които отмъкнали около 7 000 лева. Собствениците подадоха сигнала до NOVA. Обирджиите не са успели да вземат сейфа с ценностите, защото охранител от пазара в съседство се развикал и подал сигнал в полицията.

Кражбата от заложната къща се развила като в екшън филм, разказват потърпевшите собственици. Малко след 03:00 часа през нощта на място спрял лек автомобил. Излезли маскирани мъже и едният от тях се опитал да разбие с дървен кол камерата за видеонаблюдение на обекта. След това с бухалки счупили предпазната метална решетка и влезли.

„С едно въже се опитват да изтръгнат касата от заложната къща. Единствено са успели да вземат 7 000 лева от един шкаф”, разказва Ивайло Тодоров, собственик на заложна къща.

Разпознаха извършителите на обира в Бургас (ВИДЕО)

За щастие маскираните не успели да изтръгнат  металната каса с ценностите, макар да я вързали с въже към колата.

„Само са потрошили прозорци, мебели вътре и абсолютно всичко, което има като инвентар в помещението беше потрошено”, заявява Тодоров.

Крадците избягали, защото чули охраната на пазара. Точно пазачите подали сигнал в полицията. Въпреки че имало сигнална система в заложната къща, от фирмата за охрана не изпратили автомобил.

„Охраняваме се от два СОТ-а, единият изобщо не е получил сигнал, а другият въобще не е пратил кола, имало е сигнал, но е решил, че няма нужда да прати кола за това нещо. Затова и тези крадци не са хванати, защото самият обир е седем минути и нещо, те по договор трябва да са в най-краен срок за пет минути тук, ако бяха един от двата дошли, нямаше да има никакъв проблем”, коментира Тодоров.

Обраха заложна къща в Бургас

От фирмата за охрана отказаха коментар пред камерата на NOVA. А според собственика на заложната къща - проследяването на крадците е трудно, защото по главния булевард все още няма общинско видеонаблюдение.

От общината в Русе увериха, че поставянето на камери предстои:

„Най-новият проект на община Русе предвижда поставяне на 300 видеокамери за наблюдение с изключително голям обхват на възможности. Една от възможностите на тези камери, освен високата резолюция и режима за нощно виждане, благодарение на инфраред подсветка, могат да бъдат сканирани регистрационни номера, запаметявани, както и разпознаване на лица на водачи”, обясни Николай Кутинчев, Община Русе.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.