Темата коментира международният анализатор Кристиян Шкварек

След като станаха известни резултатите от вчерашните предсрочни парламентарни избори, политическите наблюдатели правят прогнози за състава на бъдещото австрийско правителство.
Единодушно е мнението, че изходът от изборите значително подобри възможностите на безспорния победител Себастиан Курц, шеф на Австрийската народна партия /АНП/, за образуване на нова управляваща коалиция. 

Консерваторите на Себастиан Курц печелят изборите в Австрия

„За момента се говори за възможни преговори с Партията на либералите и с Партията на зелените. Има вариант за някакъв вид тройна коалиция, която би била един изключителен завой от предишната коалиция и предишното правителство. Това би коствало на Курц прекалено много електорална подкрепа. Именно затова някои смятат, че той по-скоро би повторил коалицията с крайнодесните, но този път като по-водеща и доминантна сила в това правителство”. Това коментира международният анализатор Кристиян Шкварек в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„На Курц най-вероятно ще му се наложи да се съобразява с една нова атмосфера, при която неговата партия ще включва не само традиционното дясно консервативно крило в Австрия, но и един много сериозен сегмент от по-крайно дясното”, каза още той.

Какви са възможностите за бъдещо правителство на Австрия

„В по-голямата част от държавите в Западна Европа, по време на избори, наблюдаваме националистическа реакция срещу миграционните политики от последните 60-70 години. Тя няма да спре, защото тя не е някаква мода, която през последните години е взела връх, а е една константна реакция на етническите населения на Европа срещу това, което им бива налагано антидемократично, в случая миграционната вълна”, смята още Шкварек.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.