Кирил Ананиев говори след извънредна среща при премиера

"Няма основание да подам оставка. Не считам, че съм сбъркал или не съм изпълнил нещо по закон". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министрерския съвет след извънредна среща при премиера.

Вече няколко месеца медицински сестри от различни болници в страната чакат минималната заплата да стане 950 лева. Представители на властта обясниха, че допълнителните 50 млн. лв. ще достигнат до лечебните заведения, въпреки че това ще става през бюджета на Здравната каса. Ананиев за пореден път поясни, че това се е наложило, тъй като държавата разполага само с 6 млн. лв., които може  да предостави като субсидия. Затова се е стигнало до корекцията в постановлението на МС, от която става ясно, че допълнителните пари за здравния сектор се намаляват на 6 млн. лв.

„Идеята на това постановление беше да се осигури свеж ресурс на болниците, да се увеличат заплатите на медиците. Разбира се, протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време сме искали да им помогнем заради ниското възнаграждение. МС реши 1 месец по-късно да отпусне до 50 млн. лв. допълнително. За съжаление обаче се установи, че не можем да дадем повече от 6 млн. Преценихме, заедно с НЗОК, че това може да стане през бюджета на Касата на базата на извършена дейност и взехме решение да увеличим цените на клиничните пътеки. Министерството на здравеопазването можеше да подпомогне чрез допълнително финнасиране само 147 болници, а касата има договори с всички лечебни заведения. Това е основната причина, заради която направихме промяна”. Така министър Ананиев обясни бюджетната схема, по която са отпуснати средствата за здравеопазване. И допълни, че за догодина вероятно ще бъдат поставени определени съотношения във възнагражденията на сестрите, лекарите, санитарите”.

„50 млн. лева са влезли допълнително в системата на здравеопазването по линия на НЗОК, чрез увеличаване на цените на клинични пътеки", заяви управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Протестите на медицинските сестри продължават, но с разделение

„Цените на 121 клинични пътеки са увеличени в различни ценови диапазони – с от 10 до 30%. Отделиха се средства за скенери, за раждания”, каза проф. Григор Димитров, експерт по проблемите на пенсионното и здравно осигуряване. И допълни, че това е временна мярка.

„Всички сме загрижени за съдбата на общинските болници. Бях убеден, че няма законен начин тези 50 млн. да бъдат предоставени. Системата на финансирането е такава, че заплатите се определят от свършената работа. Затова в някои лечебни заведения възнагражденията са по-добри заплати”, поясни проф. Димитров.

„Системата е неефективна. Трябва да я променим", заключи  Димитров.

Заедно със заявката, че ще остане на поста, Кирил Ананиев обеща и повече пари за здравеопазване догодина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.