Освен транспортни дружества, тримата инспектори са изнудвали и месарски бос за луканки и суджуци

Оставиха в ареста тримата служители на ДАИ-Пловдив, които бяха обвинени в изнудване и искане на подкуп. Освен транспортни дружества за пари, тримата инспектори са изнудвали и месарски бос за луканки и суджуци. Това стана ясно по време на делото.

Тримата бяха арестувани на работните си места във вторник при акция на ДАНС. Срещу тях са повдигнати обвинения за подкупи чрез изнудване. Сумите варирали между 2 000 и 5 000 лева на проверка.

Тримата инспектори от ДАИ Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев бяха докарани в съда с белезници. Отказаха да коментират обвиненията и поискаха от съда да бъдат освободени.

След акцията в ДАИ-Пловдив: Арестуваха още един собственик на транспортна фирма

Една от изнудваните компании има 300 камиона. Най-големият подкуп е платен именно от нея – два пъти по 5 000 лева. Тя е собственост на холандски гражданин. Нейният офис се намира в кооперация в Асеновград. От дружеството обаче отказаха коментар.

Сред притисканите за подкупи е бил и месарският бос Стоян Къртев. Той е един от големите месопроизводители в Пловдивско и като такъв разполагал с камиони, които да разкарват стоката му. Подкупът предал на паркинг пред голям търговски обект.

„Три чанти с мезета с по 300 лева вътре. Това е, което заявява свидетелят”, заяви  прокурорът Георги Гешев.

Самият Къртев отказа коментар. Страхуват се и повечето потърпевши фирми. „Това, което споделят хората е, че ги е страх за бизнеса. В крайна сметка в Автомобилна администрация е и хлябът, и ножът”, каза още Гешев.

Единият от инспекторите Димитър Янакиев, който се оказа с 12 апартамента, е с три обвинения. „Клиентът ми има един апартамент в Свиленград. Това е единствената му собственост. Баща му през 2002-2003 година е закупил един голям парцел от два декара и половина в квартала „Кючук Париж”. Там с обезщетения са получили 12 апартамента”, посочи Стефан Левашки – адвокат.

Тъй като могат да извършат други престъпления и да повлияят на показанията на свидетелите, съдът ги остави в ареста. Решението не е окончателно.

Репортер: Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.