Паниката тръгна от слух, че социалните служби отнемат деца от учебни заведения

След като в понеделник хиляди родители прибраха децата си от няколко училища в Сливен, Ямбол и Карнобат, днес вече обстановката се успокои и повечето ученици са в класните стаи.  

„В училището се обучават около 1290 деца. След 10:30 в понеделник родителите дойдоха и ги взеха”, поясни директорът на ОУ „Братя Миладинови Митко Митев.

„Това е манипулация и психоза. След случката се срещнахме с институциите. Разяснихме, че това е просто слух”, заяви пасторът Румен Белев.

МВР и ДАНС търсят източника на слуховете за отнемане на деца

„Паниката малко по-малко преминава. Кметът ни каза, че няма такова нещо. Нормално е да се уплашим. Комшиите ни казаха, че има проверяващи и да отидем да си вземем децата”, разказа един от бащите.

„Всичко дойде от „Факултета” в София. Пратиха ми клип, който ни стресна”, заяви Бойко, който е един от първите разбрали за слуховете.

Стойка Колева Представителят на Агенция "Социално подпомагане" – Сливен Стойка Колева поясни, че социалните служби работят единствено в посока на подкрепа на детето и семейството.

Градският прокурор Иван Иванов потвърди за NOVA, че е образувано досъдебно производство за насаждане на неверни твърдения. Ако бъдат заловени хората, които са пуснали слуховете, могат да получат от 2 до 5 години затвор.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.