Според членовете на прокурорската колегия той отговаря на законовите изисквания да стане главен прокурор

Битката за главен прокурор е на финалната права. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет допусна кандидата Иван Гешев до изслушването, което е насрочено за 24 октомври.

Решението беше взето единодушно с 11 гласа „за”. То е следствие на вече обявените положителни становища за притежаваните от Гешев професионални и етични качества.

Председателят на ВКС поиска справка за работата на Иван Гешев

Съдебните кадровици решиха и да предоставят поисканата от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов информация за качеството на работата на Гешев. Повод за това беше писмо на Панов от миналата седмица до обвинител номер едно Сотир Цацаров.

„В доклада, който е изготвен относно професионалните качества на г-н Гешев има достатъчно изводи и констатации относно качеството на неговата работа. Това се преценява чрез изготвената атестация, която е най-високата оценка „много добра””, коментира говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева.

Цацаров потвърди подкрепата си за Гешев като свой наследник

„Нямам притеснение от работата си - нито от качеството, нито от количеството ѝ. Явно някои хора се притесняват от закона. Мен не ме интересуват тези, които се страхуват от него. Не очаквам да съм обичан. Не е нормално един прокурор да бъде обичан, защото ако бъде, означава, че не си върши задълженията. Неговата работа е да повдига обвинения и да иска от съда задържането на определени лица”, посочи Иван Гешев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.