Детето е на около 6 месеца

Изоставено бебе е открито в нощта срещу четвъртък в квартал „Люлин” 6 в София. Сигналът за намереното дете е подаден в 21:47 часа. То е било в кошче с бележка, на която е пишело: „Моля да го предадете на социалните. Успех!”. Детето вече е настанено в Дом за медико-социални грижи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На място първо пристига екип на полицията, а след това и Спешна помощ.

Арестуваха и майката на изоставеното бебе в Пловдив

„Медицински екип е установил, че бебето е момченце на около 6 месеца. То е в добро здравословно състояние и видимо добре гледано", заяви говорителят на Спешна помощ – София Катя Сунгарска.

„До колкото имаме информация то е било изоставено на стълбищна площадка на жилищен блок. Не можем да кажем дали там е живеело семейството на детето или не”, посочи още тя.

Какво ще се случи с бебето, открито на паркинг в Пловдив?

Детето е с български произход. 

Полицията вече е открила родителите, съобщиха от пресцентъра на МВР пред NOVA.

Полицаи от Девето РУ-СДВР са издирили родителите на бебето – майката е на 24 години, а бащата е на 28 години. Те са задържани в районното управление.

 

Мъжът, за който се предполага, че е баща на детето е оказал съпротива при задържането. Откаран в 9-то столично управление на полицията с лека контузия на главата.

„Веднага след получаване на сигнала са изпратили автопатрул на адрес в „Люлин 10”, където са установени двамата родители. Същите са задържани за 24 часа. На място е пристигнал и екип към агенция „Социално подпомагане”, които са взели и настанили детето в дом”, заяви по време на брифинг инспекторът от Детска педагогическа стая Йорданка Василева.

„В процес на изясняване на случая сме. Към момента няма информация какви са причините за изоставяне на детето. В „Люлин” 6 живее родител по майчина линия. Родителите нямат криминални регистрации. В хода на работа ще се назначи съдебно психиатрична експертиза, която ще установи какво е тяхното състояние”, каза още тя.

По думите й и двамата родители не желаят да полагат грижи за детето. „Полицията не е работила по сигнали за употреба на алкохол от родителите. И двамата родителите са намерени на адрес в кв. „Люлин 10”, посочи Василева.

„Родители са оставили детето без да предупредят когото и да било. Съсед случайно открива детето на етажната площадка в блока, в който живеят родителите на майката. Пари са били оставени в чанта до детето. Родителите по майчина линия също не са знаели за изоставянето на детето”, заяви още тя.

Родителите са били в сряда в Агенцията за социално подпомагане в квартал „Люлин”. Там са заявили на дежурните служители, че искат да изоставят бебе си, тъй като не могат да се грижат за него. Докато изчакват директора на съответната агенция да дойде и да потърсят варианти, по които могат да подпомогнат младото семейство, двамата родители изчезват. 

Проверка на социалните е показала, че майката еднократна помощ за раждане преди месеци. Бащата се оказва, че е с ТЕЛК решение, което по непотвърдена информация е свързано с психични проблеми.

На името на мъжа излизат и четири фирми, благодарение на които той и партньорката му не могат да получат социални помощи, тъй като у нас това е предвидено в закона.

„Вече бях излязла, когато видях полицията и линейката навън. По-късно сутринта като се прибрах, разбрах какво се е случило. Възможно е съвсем умишлено да го е изоставила, защото осъзнава, че нито тя, нито приятелят й могат да се грижат за него”, каза пред NOVA приятелка на майката.

Лелята на детето по бащина линия на детето е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като двете заедно се грижат за него. 

Родителите са задържани за срок от 24 часа. В четвъртък данните ще бъдат докладвани на прокурор.

„След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, за да могат те отново да поемат грижата за това дете”. Това заяви социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА.

Той потвърди, че около 17.00 часа в сряда бащата на детето е посетил Дирекцията "Социално подпомагане" в "Люлин" с желание да остави детето, като явно е имало колебание. "Споменато е, че съпругата му е била подложена на тормоз от близкия роднински кръг, че детето плаче, че той не може да се справи", посочи Бисер Петков. Бащата обаче е напуснал дирекцията преди да дойде нейният директор и да започне разговор по същество.

Към 22.00 часа вечерта детето е оставено пред дома на дядото по майчина линия. Реакцията на социалните служби е била незабавна. Мобилният екип на ДСП "Оборище" пристига на мястото, детето е настанено в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски" и е в добро състояние.

"Случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето, заяви министърът. Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно", каза Бисер Петков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.