Замърсяват ли товарните камиони въздуха в града?

Съмнения за чистотата на въздуха в град Сливница. Местни хора подадоха сигнал, че при добива и транспортирането на строителни материали от близка кариера и промишлено предприятие, нивото на прах се покачва значително.

Пътят между Сливница и Драгоман е осеян с бял прах, който, при преминаването на автомобили, се вдига във въздуха.

ЕК: България е сред държавите с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

Според местните основният замърсител са камионите, които не покриват товарите си. Проверка на NOVA показа, че почти всички тежкотоварни превозни средства се движат без тенти. След като виждат екипа ни, шофьорите изведнъж започват да спазват правилата и слагат защитните тенти.

Законът задължава водачите да покриват товарите, които могат да бъдат разпилени, както и тези, които блестят и създават опасност от заслепяване. Глобата за неспазването на разпореждането е само 20 лв.

От началото на годината на територията на общината МВР е наложило 30 глоби за необезопасени товари, а за несъобразяване с пътните знаци и маркировка - 131. 

По въпроса за чистотата на въздуха потърсихме и ръководствата на кариерата и завода в съседство. В позиции до NOVA те пишат, че спазват всички европейски норми при добива и производството.

Замърсяване на въздуха след запрашаване от хвостохранилище край село Горни Богров

За да се провери качеството на въздуха, екипът ни сезира и Инспекцията по околната среда и водите. Те извършиха проверка на място.

„Няма установени замърсители на неорганизирани прахови емисии на територията на Община Сливница”, каза инж. Александър Александров от РИОСВ-София.

Качеството на въздуха било измерено без уреди, на око. „На самото пътче имаше водоноска, която оросява до предприятието и нямаше запрашаване на въздуха, поне видимо. Не сме ходили с лаборатория, но не мога да кажа на око, просто видяхме, че няма такова нещо”, допълни инж. Александров.

От инспекцията обещаха, че ще направят проверка на въздуха не само с поглед, а и с лаборатория.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.