За 24 часа 2 000 военни могат да бъдат изпратени по границата с Турция, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов

Държавата е готова за мигновени действия, ако към България се отправи бежански поток. Това декларираха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов.  В рамките на 24 часа 2 000 военни могат да бъдат изпратени по границите ни с Турция. А поводът е заканите на турския президент Реджеп Ердоган да залее Европа с 3,6 млн. бежанци. Според властите у нас обаче в момента ситуацията по границите е спокойна.

Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците

Напрежението по оста Сирия - Турция постепенно започна да плаши световните политици. Президентът Ердоган предупреди Европа „да се стяга, за да не отвори портите”. Заплахата била 3 милиона бежанци. България от своя страна е готова да реагира, ако това се наложи.  

 

„В рамките на 2 часа се реагира, а до 24 часа около 2 000 военни могат да бъдат на границата”, заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Германско издание вече излезе с доклад, според който общо за тази година над 40 000 бежанци са успели да се прехвърлят от Турция към ЕС. Хипотетично сред най-застрашените са България и Гърция. 

„Ако дойдат 50 000 - 100 000 на оградата и армията, и полицията да са там, нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Оградата ще се събори и ще минат”, заяви премиерът Бойко Борисов. „България има перфектни отношения с Турция. Натискът от турската граница към момента е нулев”, каза премиерът Бойко Борисов.

А хората, които живеят около граничните райони още помнят най-тежките бежански вълни.

Добрата новина е, че към момента натискът към България е нулев! Сега обаче най-важна е дипломацията, допълни премиерът. 

„Много пъти, когато Европа е била против него, само аз съм отивал там. Най-важното е споразумението с Турция, Европейският съюз да го поддържа такова, каквото сме го разписали”, заяви Борисов.

Правителството е категорично, както и да се развие конфликта между Турция и Сирия, България няма да изпраща военни сили.

„Българските войници не могат да бъдат пушещо месо в експериментите в Близкия Изток”, заяви Каракачанов.

И все пак притеснението остава, допълва още военният министър, защото по думите му- голяма част от нелегалните мигранти били с радикални възгледи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Премиерът и военният министър присъстваха на официалното откриване на новия участък от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза, дълъг 9,3 км.

"Виждате какви двойни мантинели, какви огради за сигурност има. Това е едно изключително съоръжение. Продължаваме с нова сила. За мое най-голямо съжаление въобще нямаше проект за "Хемус". Никой никога не е мислил да я прави. Така че сега продължаваме да проектираме", коментира премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.