Това сочи статистиката на института за анализи и оценки в туризма

Над половин милион българи се очаква да тръгнат на път, за да празнуват коледните и новогодишните празници. Около 140 000 от тях ще посрещнат празниците извън България, сочи статистиката на института за анализи и оценки в туризма.

Шестима загинаха при тежка катастрофа край Казанлък (ВИДЕО+СНИМКИ)

Броят на пътуващите извън граница се увеличава всяка година, като предпочитаните дестинации са съседните страни, като Гърция, Сърбия и Македония.

Не са малко и българите, които ще посрещат празниците на по-далечни разстояния като Германия, Италия и Испания - държави, в които има големи български диаспори.

За средата на октомври голяма част от българите са планували празниците си и са направили резервации. Статистиката сочи, че обикновено залагаме на 4 и 5-звездни хотели. Цените на пакетите тази година, са с около 11-12% по-високи.

Мизерни условия в 5-звезден хотел в Турция (ВИДЕО)

„Организаторите на тези пътувания, независимо дали това ще бъде главата на семейството или компания, правят резервации още от септември. Около средата на октомври всичко, което си струва, вече е резервирано. Значение има не само мястото, на което ще отседнете, но и дори масата, на която ще бъдете в ресторанта. Има разлика между маса 3 и маса 23. Именно затова тези, които правят организацията, бързат да вземат най-добрите места”, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.