Информацията е на местната полиция

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция в Барселона. В града беше обявена обща стачка, а пет отделни митинга парализираха трафика. Недоволните от присъдите на лидерите на каталунските сепаратисти блокираха основни пътища.

 

Маскирани  хвърляха камъни и бутилки по полицията в центъра на Барселона. Контейнери за боклук бяха запалени. По-рано днес властите затвориха Саграда Фамилия, след като протестиращи блокираха входа.

ВИЖТЕ СНИМКИ

 

Заради протестите в Каталуния: Отмениха десетки полети в Испания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Стачката доведе до предприемането на превантивни мерки като затваряне на търговски вериги и магазини, неучебни дни за училища и университети, отменяне на концерти, спортни събития и театрални представления. Пренасочен е морски круиз с 918 туристи, който ще акостира във Валенсия вместо в Барселона. Врати са затворили емблематични културни забележителности като катедралата „Саграда фамилия” в Барселона.

На международното летище в Барселона днес са регистрирани 57 отменени полета, повечето на компаниите „Vueling“ и „Iberia“. Според испанските власти въпреки това обстановката на летището е нормална, защото са взети мерки да не се повтаря колапсът преживян в началото на тази седмица.

Над 40 ранени в третия ден на протестите в Каталуния (ВИДЕО+СНИМКИ)

От страна на автономното правителството на Каталуния също многократно бе заявено, че няма да се толерират прояви на насилие, а само мирни шествия и протести. Силите на реда използваха сила, за да разпръснат участниците в протестите, които се опитаха да влязат на територията на пристанището в Барселона, съобщава „АВС”.

По информация на изданието, демонстрантите са се опитали да влязат на охраняваното от националната гвардия пристанище, за да блокират терминала за круизни кораби. За да разпръснат протестиращите, които наброявали около 1000 души, служителите на гвардията били принудени да употребят сила.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.