За него ни разказва репортерът Златина Зехирова

В България употребата на канабис е забранена. В световен план е на път да стане част от фармакопеята. Докъде са стигнали изследванията, доказани ли са неговите лечебни свойства и докога в страната ни канабисът ще продължава да бъде отричан. За това разказва репортерът Златина Зехирова в „Темата на NOVA”.

„Не става въпрос за употребата на марихуана за развлекателни цели, а за едно растение, на което през последните десетилетия учените търсят неговата медицинска полза. Много е важно, когато се притесняваме или страхуваме от това растение на първо място да бъдем информирани за него”, посочи авторът Златина Зехирова.

Над 11 тона канабис иззети при спецакция в Благоевградско

Канабисът съдържа над 100 активни вещества, известни като канабиноиди и повечето от тях се намират в цветовете, а не в листата. Те имат различно влияние върху човешкото тяло, като ключовите съединения са две: канабидиол, който не е психоактивен и тетрахидроканабидиол, който е психоактивен. В България канабисът е разрешен за отглеждане, но само когато е с пренебрежимо ниски нива на психотропната съставка. Но защо някои производители пренасят бизнеса си в съседна Румъния, ще научите в Темата на NOVA тази неделя.

Гледайте "Растение с различни лица" в „Темата на NOVA“ тази неделя, 20 октомври, веднага след централната емисия новини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.