Ако отпадне мониторингът, някои кръгове ще трябва да търсят ново поприще за препитание, коментира следователят от НСлС

„С цялото ми уважение към президента Росен Плевнелиев, считам апела му към настоящия държавен глава да не издава указ за избора на Иван Гешев като главен прокурор за абсолютно неуместен, а също така и за дълбоко незаконосъобразен”. Това заяви в интервю за DarikNews бившият член на Висшия съдебен съвет, в момента следовател от Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Главният прокурор Цацаров и заместникът му Гешев са на посещение в САЩ

„Конституцията на Република България и законът за съдебната власт ясно и изчерпателно посочват правните субекти, които участват в процедурата по избор на главен прокурор - това са прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието, които могат да правят номинации; пленумът на ВСС, който провежда самия избор и президентът, който подписва или не указа за назначаването”, каза още той.

По думите му НПО и магистратски сдружения могат да задават въпроси на номинирания кандидат и да изразяват становища за професионалните и нравствените му качества. „Но никой няма право да влияе по какъвто и да е начин върху вътрешното убеждение на членовете на ВСС и на президента, в чиято дискреционна власт е взимането на решение за избор на главен прокурор и респективно - за назначаването му”, допълни Тодоров. „Всяка външна намеса и опит за оказване на влияние по отношение на тях е пряко посегателство върху независимостта на съдебната власт и погазване принципите на правовата държава” категоричен бе той.

Съдийската колегия на ВСС с критики към Панов, намеква за оставката му

„Не знам кой говори чрез г-н Плевнелиев, но се надявам това да е негова лична инициатива, а не да е извършено под нечия диктовка”, коментира Ясен Тодоров. „Страхът от кандидатурата на Иван Гешев, според мен, е страх от силната прокуратура, която търси отговорност от всички нарушители на закона, без да „опъва чадър“ над никого”, смята още той.

ЕК препоръчва да падне мониторингът над България?

Запитан за очаквания доклад на Брюксел за мониторинга, Тодоров коментира: „Надявам се докладът да е положителен, защото немалко усилия се положиха и немалко реформи се извършиха в областта на правосъдието и вътрешния ред, чрез които се подобриха тяхната организация, бързина и ефективност. Със сигурност оставането в действие на мониторинга ще е добра новина за кръговете и организациите, които покрай неговото съществуване изкарваха прехраната си в продължение на дълги години. Защото в случай на негово отпадане, те ще трябва да търсят ново поприще за публична изява и собствено препитание”.

Информация: DarikNews

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си