Повече средства са предвидени и за новозакупените апарати за изследване на кръвта, уточни той

Ръстът на разходите за здравеопазване през 2020 година ще бъде около 500 милиона лева, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Добрич като уточни, че все още се води дебат с Министерството на финансите по подготвяния проект за бюджет, цитиран от БТА.

Ананиев добави, че само ръстът на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ е 395 милиона лева. По думите му ръст ще има и в бюджета на Министерството на здравеопазването, което ще осигури устойчивост на допълнителните разходи, направени от правителството в системата през тази година. Министърът посочи, че повече средства са предвидени и за новозакупените апарати за изследване на кръвта и за трансплантациите.

Ананиев: 200 млн. лв. ще влязат в здравеопазването чрез увеличение на цените на клиничните пътеки

В отговор на въпрос за окончателното решение на Върховния административен съд /ВАС/ да бъде отменена наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, Ананиев коментира,че се подготвя нов нормативен акт. Вече сме на финала по подготвянето на нова наредба, която е съобразена с констатациите, направени от ВАС, каза Ананиев, според когото след постановеното съдебно решение няма да се получи правен вакуум. По думите му новата наредба трябва да бъде готова преди началото на новата финансова година и преди подписването на новия Национален рамков договор за медицинските дейности.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.