Искането е на главния прокурор

Главният прокурор поиска имунитета на петима кандидати за изборите в Несебър. ЦИК даде разрешение те да бъдат разследвани и задържани. сред тях е и  кандидатът за нов кметски мандат в Несебър Николай Димитров. Разследването е срещу група за изборни нарушения.

Все още няма яснота дали някой от петимата е задържан. Към момента никой не е дошъл доброволно или не е доведен в местното полицейско управление. Решението дава право на Спецпрокуратурата да повдигне обвинения и задържи кандидата за нов мандат Николай Димитров, както и Петър Тодоров, Георги Георгиев и Константин Лефтеров. Същото може да се случи и с кандидата за кмет на Свети влас  Атанас Япаджиев.

Акция на спецпрокуратурата в Несебър срещу купуването на гласове (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Четвърти път се кандидатирам на избори,не е имало избори по време на изборите да не се случат подобни неща.Това го казвам не да се оправдавам. Аз съм „за” законността, аз съм „за”  държавността.Тези институции,които идваха оня ден, те са символи на държавността. Така е. Нека да има проверки,но те трябва да бъдат за всички, не да бъдат целенасочени. Това е пряка намеса в изборите. Нека да си минат изборите. Извикайте ни, повдигнете обвинение,изкарайте нещата, ако има такива, нали. Защо сега”, коментира Димитров.

Според юристи решението на ЦИК не  заличава на петимата от избирателните списъци и не отнема правото им да участват в изборите тази неделя.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.