Той заяви, че бъдещите търговски преговори може да бъдат „трудни“

„Излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка още не е премахнато като възможност и е реална опасност”. Това предупреди главният преговарящ за Брюксел в преговорите за Brexit Мишел Барние, съобщават The Independent и „Фокус”.

Докато Великобритания се готви за предсрочни избори на 12 декември, Барние заяви, че бъдещите търговски преговори може да бъдат „трудни“.

Джонсън: Удължаване на Брекзит след 31 януари е невъзможно

„Рискът Brexit да се случи без ратифицирана сделка все още съществува. Все още имаме нужда да се подготвим“, заяви Барние в реч в Брюксел.

Той предупреди, че има „голяма разлика“ в готовността за Brexit без сделка сред членовете на ЕС а и между малките и големите компании в тези страни, които според него могат да бъдат уязвими.

Барние заяви, че Brexit без сделка все още може да се случи в края на януари 2020 г. Това може да стане, ако новото правителство след изборите във Великобритания не ратифицира договореното споразумение между сегашния премиер Борис Джонсън и Брюксел и не бъде постигната още една отсрочка.

Той освен това подчерта, че Brexit без сделка може да се случи и в края на 2020 г., ако Великобритания не се съгласи да удължи преходния период и не бъде постигнато търговско споразумение дотогава.

Повечето търговски наблюдатели вярват, че такова споразумение не може да бъде постигнато в такъв кратък период от време. „Ще бъдат трудни преговори“, заяви Барние.

„Времето, което ще имаме, за да завършим тези преговори ще е изключително малко, 11 месеца“, добави той.

Европейският съюз одобри удължаване на Brexit

„Заради нашата географска близост и нашата икономическа независимост ние искаме да имаме солидни гаранции“, допълни още дипломатът.

Той предупреди, че ЕС може да бъде много взискателен по отношение на социалните права, защитата на природата, държавната помощ и данъчните въпроси, което са теми, по които Джонсън е склонен да преговаря дори по-малко от своя предшественик Тереза Мей.

„Brexit не е дестинация. Той не е край по своему, поне не и за нас. Но след Brexit все още ще имаме нужда да преустроим много неща“, добави Барние.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.