Днес на нея се намират едни от най-емблематичните сгради в столицата

Някога улица „Московка“ била кална, тъмна и в края на града, днес тя е една от най-важните в София. През годините там бил издигнат Царският дворец, първата банка, Първа софийска мъжка гимназия и първата голяма жилищна кооперация. Там се намира и храмът "Св. София", който е дал името на столицата. Днес улицата е дом на Столична община и своебразен музей на открито.

„Рханийска" - така в Османско време софиянци наричали една от най-важните и централни улици на София. Причината - била в края на града и преливала в пътя, който водел към Орхание - днешен Ботевград. Днес това е "Московска". Получава го при освобождението на града на 4 януари 1878, с влизането на войските на генерал Гурко в София - неофициално. Официално - 5 години по-късно, с решение гласувано от Общинския съветата улица "Московска".

Къщата на Яворов вече е собственост на Столичната община

„Ако трябва да кажем какво представлява София преди Освобождението, това е малък град с криволичещи, в голямата си част кални улички, без осветление и опасност да се спънеш или в някоя дупка, или в купа сено“, разказа Еирна Кръстева от Музея за история на София.

В края на 19 век, бустаните и ливадите на най-новата европейска столица, са изместени от прави павирани улици. Появява се електрическото улично осветление, а след него и електрическия трамвай, който заменя конския.

„Започват да прииждат хора от цялата страна, включително и от неосвободените, но български земи зад граница – Западните покрайнини, Македония, Тракия“, разказа Ерина.

Появяват се първите велосипеди и мотоциклети, които заради викоката си скорост от 20 км/ч.  никак не се харесват на софиянци. Отварят се ресторанти, бирарии, виенски сладкарници, магазини с витрини и реклами, будки за вестници. Улицата, която днес е дом на Столичната община, също не прави изключение.

„Началото й е при днешната улица "Малко Търново", където е съществувала Часовниковата кула на София. Тогава започва модернизацията на нашия град и тя е съборена, тъй като не съответства на планирания нов облик“, каза още Ерина.

Макар че тук не е официалният му вход, емблема за тази част от улица "Московска", е Царският дворец - построен на мястото на някогашния турски конак. Домовете на видни представители на политическия, предприемачески и банков елит, първата банка и първото радио, са само част от сградите превърнали "Московска" в жива история.

„Сградата на старата Софийска банка, скулптурата на римския Бог Меркурий надзирава тази сграда отгоре. Всъщност това е Богът на търговията. На третия етаж  през 30-те години се намирало „Родно радио“, а впоследствие - "Радио София". 8 Първия офицерски клуб е сградата напосредствено след нея, а именнно днес е позната като "Къщата с часовника". Там офицерите и техните съпруги са организирали благотворителни балове, вечеринки, пиеси“, разказа Ерина.

На „Московска“ се намира и емблемата на столицата - базиликата "Св. София", която дава и името на града. В непосредствена близост е сградата на Столична община.  На края на улицата се намира Паметникът на Апостола - издигнат на 10 метра от мястото на бесилото. Музей на открито - така наричат "Московска", където антична базилика, следи от Османския период и сгради символи на Следосвобожденска България съжителстват и до днес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.