ГЕРБ отстъпи от дългогодишни градове-крепости, промяната започна, заяви лидерът на БСП

„Изпълнихме задачата, която си бяхме поставили – да удвоим кметовете и да увеличим общинските представители. Направено е”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след балотажа на местните избори.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„БСП затвърди тенденцията да повишава резултатите си на всички избори. ГЕРБ отстъпи от дългогодишни градове-крепости. Промяната започна, вече е необратима”, заяви още Нинова.

Тя поздрави гражданите, които са гласували и на втори тур на местните избори.

„Изразявам дълбока признателност към труда и усилията на партията и нашите кандидати. Вие работихте в нечовешки условия в тази кампания. Срещу наш беше държавната машина. МВР обслужваше властта, корпоративният вот беше огромен. Срещу единия лев, с който разполагахме като субсидия, бяха изправени милионите на олигарсите в България. Купените гласове изкривиха вота”, каза още Нинова.

Резултати от балотажа на местния вот при 100% обработени протоколи

„Страхът на ГЕРБ от загубата ги накара да направят най-агресивната, най-купената, най-компроматната кампания от години. Въпреки всичко това вие запазихте спокойствие и направихте една позитивна, усмихната кампания” каза още Нинова.

 

Видео: БГНЕС

Лидерът на БСП изреди и градовете, в които кметове ще бъдат хора, издигнати от левицата - Русе, Разград, Благоевград, Перник.

„На първи тур 35 общини, на втори тур печелим 26 балотажа – общо 61 кмета, откоито четирима областни. В Шумен разликата ни е само 77 гласа, при невалидни около 400 бюлетини. Тук ще обмисляме евентуално искане за касиране на вота. В Ловеч разликата ни е 347 гласа, също при огромен брой невалидни бюлетини”, каза Нинова. „В София печелим два района – „Изгрев” и „Младост”. В София Мая Манолова показа, че алтернатива има”.

 

Видео: БГНЕС

Нинова обясни още, че в София БСП е удвоила общинските си съветници – от 7 стават 15.

Освен това според Нинова има основание Мая Манолова да иска касиране на изборите. „Утре на Изпълнително бюро ще поставя въпроса. Юридически смятам, че право да искат касиране имат Мая и членовете на Инициативния комитет, които са я издигнали. Политически - смятам, че има основание и утре на Изпълнителното бюро ще поставя въпроса да го решим и да дадем политическа подкрепа на Мая за това действие - проверка и касиране. Оттам нататък членовете на нейния инициативен комитет трябва да го подадат чисто формално пред Административния съд. Такъв е редът в България", каза лидерът на БСП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.