Кой трябва да поеме отговорност?

Апаши откраднаха кола от охраняем паркинг в София. Според потърпевшата собственикът на обекта отказва да поеме отговорност за случилото се.

Крадците са се промъкнали на паркинга, намиращ се в столичния квартал „Красна поляна”, през дупка в оградата, която е далеч от будката на охраната. Колата е била паркирана точно от другата страна и е било много лесно за апашите да влязат необезпокоявани, да запалят тайно колата и да излязат през централния вход. Паркингът се намира на необитавано поле, далеч от жилищните сгради. Оградата му не е висока и може спокойно да бъде прескочена.

„Дръжте крадеца”: Маскирани задигнаха луксозни коли от паркинг на хотел (ВИДЕО)

„Прибрах се с кола с италиански номера и я оставих на охраняем паркинг точно поради тази причина, за да спя спокойно и да знам, че ако я сложа по средата на улицата няма да я откраднат.
Случи се обаче точно това. В събота сутринта идвам на съответния паркинг, с ключовете и талона и всичките документи. И колата ми липсва от паркинг мястото. Говорих с охраната, той не успя да ми даде много информация. Надявам се на разследващите. Охраната ми сподели, че към 8 часа вечерта в понеделник колата е излязла, поздравили са го, махнали са му и са си тръгнали”, разказва потърпевшата Елика Нойкова.

 

Колата е имала застраховка в Италия, но не и срещу кражба, затова потърпевшата е поискала обезщетение от собственика на паркинга, но той отказал. На жената е издадена бележка, че е заплатила предварително за охраняем паркинг сумата от 50 лв. за месец. На паркинга няма охранителни камери, а тези в района не работели от дълго време.

Столични полицаи задържаха трима мъже, докато разглобяват крадена кола

Юристи виждат основание жената да търси обезщетение. „Подобни паркинги са обекти, които подлежат на охрана по закона за частната охранителна дейност. Охранителят трябва да има лиценз или удостоверение въз основа на една наредба. Предполагам, че сега тече разследване. То ще установи обстоятелствата и фактите. Ако се окаже, че този обект няма договор за охрана и издава подобни бележки, тук вече може да се мисли за подвеждане от страна на фирмата, която държи паркинга”, смята адвокат Христо Русинов.

Представителите на паркинга отказаха коментар, но изразиха съмнение, че става въпрос за застрахователна измама.

Още по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.