На какво се дължи поскъпването?

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро. Има ли спекула на пазара и дали причината за това е в свинската чума или в нещо друго? Проверка по темата направи репортерът на NOVA Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро.  От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума. Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където и консумацията на свинско в света е най-голяма.

СЛЕД ПИКА НА ЧУМАТА: Има ли реална причина свинското да поскъпва?

Според производителите и преработвателите месото ще поскъпва още до края на годината. По-осезаем ръст обаче търговците очакват напролет. По-скъпо ще купуваме и колбасите.

Експерти, които следят пазара отблизо, обаче твърдят, че няма основание за такова драстично покачване на цените. За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища. Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината.

А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите сигнали и предложения за теми на e-mail-a и Facebook-страницата на рубриката „На твоя страна”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.