Поводът е навършването на 30 години от датата 10 ноември 1989 г.

Регионалният исторически музей в София тази вечер открива изложбата „Манифестиращата идеология 1944 – 1989”. В нея могат да се видят емблематични предмети и вещи, с които поколения българи са живели по времето на социализма.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Кампанията за събиране на знакови предмети от близкото ни минало започна още преди откриването на изложбата. Поводът за историческата ретроспекция е 30-ата годишнина от датата 10 ноември 1989 г.

От 1944 г. до 1989 г., от господстващата идеология и действащия пропаганден апарат през икономиката, науката, изкуството и културата, подчинени на марксистко-ленинската теория до възпитателните организации за подрастващите.

"Аз съм била и чавдарче и пионерче, и комсомолка. Организацията беше стройна. След смъртта си Димитров не е погребан, а неговото тяло е положено в мавзолея. Така нетленното тяло на вожда е посещавано, за да остане завинаги в съзнанието на поколението", каза главният уредник на "Най-нова история" в Музея за история на София Теодора Мешекова.

В изложбата могат да се видят моралния кодекс на строителя на комунизма, лозунги, униформи, както и всякакви предмети, натоварени с идеологическо съдържание. "Кухненски сервиз - пропагандата присъства и в бита. Символът петолъчката, логото на СНМ, Йорданка Чанкова, един факел, който осветява светлото бъдеще или пътя към него. Две крушки, подарявани на видни представители на социалистическото общество, в които са вградени образите на Димитров и Ленин, т.е, светейки, те осветяват пътя", каза още Мешекова.

Крилатите фрази също привличат вниманието. "Една мисъл на Георги Димитров, че здравето и трудоспособността на народа е най-голямото богатство на държавата. "Борбата за всенародна трезвеност е крайно необходима", заяви главният уредник на "Най-нова история" в Музея за историята на София.

Музеят започва и кампания за набиране на предмети от епохата на социализма. "Искаме да съхраним тази епоха, затова призоваваме хората, които биха желали да направят дарения, да станат част от фонда, да ги дарят. Имаме нужда от предмети от бита", каза още Ерина Кръстева от Музея за история на София.

Изложба събира знакови предмети от близкото социалистическо минало

Изложбата ще бъде открита от 18 часа в Музея за история на София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.