На тази дата Тодор Живков беше отстранен от власт

30 години след свалянето на Тодор Живков, около 10 ноември все още витаят тайни. Ние, българите все още се опитваме, питаме се какво провокира събития и търсим разказите на тези, които са ги преживели. Тази седмица в "Темата на NOVA"  Надежда Узунова ни среща с хора, които повдигат завесата.

На 3 ноември "Екогласност" прави първия публичен протест срещу комунистическата власт. С шествие в парламента е внесена подписката, заради която са бити хора. 

"Доста ги беше страх от тези протести, защото не им се беше случвало. На пръв поглед бяха екологични, но всъщност бяха идеологически, защото на системата нещо не й беше наред", каза режисьорът Андрей Слабаков.

По това време системата също вече е минала в кризисен режим на оцеляване и самосъхранение.  "Комунистическата партия, понеже искаше да направи преврат, видя ентусиазма на хората и се възползва от него", каза още Слабаков.

"Аз лично усетих, че нещата тръгват към свалянето на Живков на рождения ден на Радичков, когато Петър Младенов даде на баща ми писмото, което беше написал до Тодор Живков", заяви писателят Калин Тодоров.

Писмото за оставката на Петър Младенов е в три екземпляра - един за ЦК, един за Горбачов, а третият се пази при Станко Тодоров."От това писмо стана ясно, че най-висшият партиен актив вече тръгва срещу Живков и че Младенов най-грубо казано си предлага услугите да го смени", каза Тодоров.

Журналистът Иван Гарелов, който през лятото и есента на 89-та е отразявал т.нар. "Голяма екскурзия на българските турци", вижда как България изпада в международна изолация заради Възродителния процес, но не е изненадан от вътрешнопартийната интрига.

"Още по време на Възродителния процес достигнаха до нас някои слухове за конфликти в Политбюро на тази тема. За мен лично беше ясно, че Луканов и Младенов са в дъното на тази работа, защото беше известна проруската, просъветската връзка на Андрей Луканов", добави Гарелов.

Целия репортаж гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.