Премиерът инспектира строежа на газовата връзка между Гърция и България

„Ще може да доставяме втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан, когато бъде изградена междусистемната газова връзка България-Гърция. Така догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имаме газ отвсякъде”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на строежа на газовата връзка между България и Гърция. В проверката, която се извърши между селата Войводово и Орлово, участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, както и посланиците на САЩ, Гърция и Азербайджан у нас – Н. Пр. Херо Мустафа, Н. Пр. Димитриос Хронопулос и Н.Пр. Наргиз Гурбанова.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Газовият хъб „Балкан“ и газовата борса, които се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. Трябва да пазим археология и затова инвестирахме и 4 милиона лева в нея - открихме селище на 4000 години и артефакти на 7000 години”, каза още премиерът.

„Цялата енергия е в това да построим България такава, каквато хората очакват и затова гласуваха за нас. Те искат „Хемус”, искат „Струма” да се довърши, искат два газопровода, за да има реална диверсификация, искат магистралата до Белград да завършим”, допълни Борисов. 

Гърция издаде лиценз за газопреносна мрежа на интерконектора с България

„Първите тръби за изграждането на интерконектора Гърция-България са доставени. Това стана възможно, след като чрез подписването на няколко важни документа бе осигурено финансирането на проекта и бе гарантирана неговата правна устойчивост”, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

„Позволете ми да ви припомня един обикновен, но силен принцип – енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланик Мустафа на български език. „Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител. Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб“.  

Интерконекторът ще стига от Стара Загора до гръцкия град Комотини. На българска територия газопроводът ще бъде 140 км. Междусистемната газова връзка между Гърция и България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Евросъюза.

Общата дължина на интерконекторната връзка е 182 км и трябва да осигурява 3 млрд куб. газ на година. Тя ще свърже българската газопреносна система с гръцката, както и с Трансатлантическия газопровод. България вече получи уверение от Азербайджан, че ще получаваме 1,2 млрд. куб. м природен газ. Основната цел на връзката е да осигури диверсификация, което ще доведе до по-ниски цени на природния газ.

 

Премиерът разгледа и археологията на обекта и получи уверението на изпълнителите, че газопроводът ще бъде готов догодина.

Във Facebook Борисов написа: „Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа. Проектът е включен в 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция. След като работихме последователно за ускоряване на подготвителните дейности и за осигуряване на необходимото финансиране на проекта, строителните дейности по проекта напредват. Мобилизирана е необходимата техника, стартираха изкопните дейности и е извършена доставка на тръбите за първия километър от трасето на газопровода”, казва премиерът Борисов.

А след края на строителството терените около тръбата ще бъдат възстановени напълно.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.