Той управляваше страната през последните 13 години

След почти 14 години начело на Боливия, президентът Ево Моралес подаде оставка.

Главнокомандващият на армията го призова да се оттегли, след 3 седмици кървави улични протести срещу спорното му преизбиране за нов мандат. След трите седмици кървави протести в Боливия, се намесиха военните.

Видео: Ruptly

Протести в Боливия, разгневена тълпа унизи кметица (ВИДЕО+СНИМКИ)

„След анализ на вътрешния конфликт, поискахме президентът на държавата да прекрати мандата си, като позволи на мира да бъде възстановен за доброто на Боливия.”, казва Уилямс.

Председателят на долната камара на парламента и двама министри също подадоха оставки и обвиниха демонстрантите, че са подпалили домовете им. Други 20 министри се скриха в посолството на Мексико. А малко след това президентът обяви:

„Към моите братя и сестри в Боливия и целия свят - искам да ви информирам от тук, където съм заедно с вицепрезидента и министъра на здравеопазването, че след като чух партията си, синдикатите и Католическата църква, да подам оставка от поста си президент.”

Видео: Ruptly

С това беше сложен край на четвъртия мандат на Ево Моралес, въпреки че конституцията на страната забранява повече от 2 мандата. През последните години Върховният съд няколко пъти постанови, че ограничението не се отнася до президента. Новината за оставката беше посрещната с огромна радост.

„Все още имаме Никарагуа, имаме Куба. Боливия ще бъде надеждата на всички латиноамерикански държави, че комунизмът си е отишъл и в региона има свобода и демокрация.”, казва Луиз Камачо, лидер на опозицията.

Привържениците на Моралес обявиха, че е извършен преврат. Според  Организацията на американските държави обаче има крещящи нередности и нарушения по време на вота, с който той беше преизбран за четвърти път.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.