Изслушванията в Камарата на представителите протекоха публично

Напрежението около Доналд Тръмп се покачва. За първи път през последните две десетилетия изслушванията в Камарата на представителите по разследването за импийчмънт срещу президента протекоха публично. По американските телевизии бяха излъчени свидетелствата на двама дипломати за отношенията на Тръмп с Украйна.

Двама високопоставени американски дипломати говориха в продължение на повече от 5 часа в Долната камара на Конгреса за искането на Тръмп Украйна да разследва неговия опонент демократ Джо Байдън.

"Станах свидетел на странна комбинация от обнадеждаващи, смущаващи и обезпокоителни обстоятелства", каза американският шарже д'афер в Украйна Уилям Тейлър.

Американският висш представител в Киев Бил Тейлър пък заяви пред конгресмените, че държавният глава е обвързал ключова военна помощ и посещение в Белия дом с разследване срещу Байдън и сина му.

Видео: Ruptly

"Намирам за абсурдно да задържаш помощ в областта на сигурността заради подкрепа за политическа кампания", коментира Тейлър.

Той разказа, че негов сътрудник чул през лятото разговор на Тръмп с американския посланик в Европейския съюз Гордън Сондланд и попитал какво мисли президента за Украйна.

Започна големият политически спектакъл по импийчмънта на Тръмп

"Посланик Сондланд отговори, че президентът Тръмп е загрижен повече за разследването на Байдън, отколкото за Украйна", заяви Тейлър.

Демократите в Конгреса искат да докажат, че държавният глава е злоупотребил с властта си. 

"Въпросите, които възникват в това разследване за импийчмънт, са дали Тръмп е искал да се използва уязвимостта на страна съюзник и да прикани Украйна да се намеси в нашите избори", добави председателят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите Адам Шиф.

От своя страна републиканците описват твърденията като основани на слухове. Според тях Украйна така и не е предприела въпросното разследване, но е получила финансовата помощ, което означава, че американската администрация не е извършила нищо нередно.

Доналд Тръмп отхвърля твърденията на двамата дипломати. Макар и раздразнен, той каза, че не е гледал и една минута от първите публични изслушвания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.