БСП не номинира свой кандидат

Окончателно - двама кандидати ще участват в надпреварата за шеф на Комисията за противодействие на корупцията /КПКОНПИ/. ГЕРБ и част от Патриотите излъчиха номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров. ВОЛЯ издигна депутата Симеон Найденов.

Най-голямата опозиционна партия - БСП, не номинира свой кандидат за председател на КПКОНПИ. Не го направи и ДПС, но намекна, че ще подкрепи Сотир Цацаров заради „безспорния професионализъм”. Интрига обаче имаше при ГЕРБ и Патриотите. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че кандидатурата на Цацаров не е била обсъдена с него.

„Въпросът за издигането на Цацаров не е бил обсъждан нито в НФСБ, нито пък в групата. Лично се обадих на Дариткова и й казах: „Защо си представила кандидатурата като обща? Тя ми отговори, че няма такова нещо. Ние издигаме Цацаров, не „Обединени патриоти” и ГЕРБ”, разказа Валери Симеонов.

„Няма недоразумение. Вие сте чули, че ще има среща и изслушване на Цацаров от групата на "Обединени патриоти" и всичко ще се изясни”, добави Даниела Дариткова от ГЕРБ.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" номинират Цацаров за шеф на КПКОНПИ

В четвъртък главният прокурор ще се срещне с групата на Патриотите.

„Не съм поемал ангажимент, към която и да е политическа сила. Още повече, че аз не съм ръководство нито на НФСБ, нито на ВМРО”, бяха думите на Емил Димитров – Ревизоро.

От БСП не обявиха мотивите си да не издигат свой кандидат.  ДПС пък тепърва щели да разгледат концепциите на двамата кандидати.

 

 

„Няма как да не отбележим безспорната личност на главния прокурор. Аз мисля, че той е богатство за всяка държава - да използва този потенциал пълноценно”, каза Хамид Хамид от ДПС.

17 депутати са сложили подписите си под кандидатурата на Сотир Цацаров. В мотивите си те посочват последния доклад на ЕК, според който мониторингът над България трябва да отпадне. Както и очакванията на Брюксел Антикорупционният орган да спечели общественото доверие.

От БСП ще обявят в четвъртък зад коя кандидатура ще застанат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.