Причината беше пълномащабното учение „Защита 2019”

Мащабно учение в Козлодуй показа как трябва да се реагира при авария в атомната централа.  тренировката на службите включваше евакуация на цяло училище. Авария в АЕЦ и последваща евакуация - по този сценарий беше проведено учението "Защита 2019"

Децата бяха изведени и транспортирани в укритие. „Това е парцал, който е намокрен, влажен за евентуално, ако има нанесен радиоактивен прах да си остане тук, да не се влиза вътре в помещението. Херметизацията е с полиетилен съответно на цялата рамка на вратата”, обясни главен комисар Иван Иванов.

Татяна Ненчева и до днес помни още от училищните си години какво точно се прави в аварийна ситуация. „На първо време трябва долу да се свалят в подземния етаж имат стаи и след това да бъдат извозени”, разказа тя.

Проведоха учение за реакция в ситуация на буря (СНИМКИ)

Поля Маринова обаче не беше сигурна, че би могла да се справи в такава ситуация. „Според мен човек в такава паника няма да може да реагира, но дано никога да не ни се налага”, коментира Маринова.

На пункта пред самата централа нещата изглеждаха като при истинска авария - линейки, пожарни и дори БТР. Правеха се измервания в реално време, които показаха, за успокоение на присъстващите, нормален гамафон. „Честно казано аз винаги съм се чудил точно с каква екипировка разполагат нашите служители, които първо ще реагират в такава ситуация, тъй като назад във времето бил съм полицай на улицата, знаех как нямахме нищо в онези години. Нямахме елементарни противогази, които трябваше да използваме. Виждам, че нещата доста са се променили”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Идеята е да проверим каква е координацията, каква е подготовката на нашите служители, на местните власти да защитят населението и този прословут анализ, с който ще завършим. Е, там е най-тежката работа”, обясни директорът на националната пожарна комисар Николай Николов.

Затова специална група наблюдава всичко по време на учението и след анализа ще се допълнят и изменят и мерките за безопасност в такива ситуации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.