За първи път такова представление е излъчено през 2009 г. и оттогава се налага като традиция

Уникално светлинно шоу предлагат на туристите северният английски град Дърам. То се излъчва в центъра около катедралата, замъка и реката. 

За първи път такова представление е излъчено през 2009 г. и оттогава се налага като традиция.

В ГАЛЕРИЯТА ТУК може да видите уникални кадри от светлинното шоу. 

Град Дърам се намира на 20 километра южно от Нюкасъл. Населението му е около 43 000 души.

Археологически находки предполагат, че историята на основаването на града датира отпреди 2000 години. Историята на днешния град може ясно да се проследи до 995 г., когато група монаси от Линдисфарн, избират стратегическия и висок полуостров за мястото, където да се установят, заедно с тялото на свети Кътбърт и да изградят църква. Днешната известна катедрала на града е построена през 1093 г. и още съхранява останките на свети Кътбърт.

Близо до катедралата е разположен замъкът Дърам, построен от норманите през 11 век, в чест на Уилям Завоевателя. От 1893 г. средновековната сграда е дом на първия колеж на местния университет.

Нормани, в превод „Северни хора“, е названието, с което първоначално франкски автори наричат викингите и изобщо скандинавците, започнали нападения срещу франкското крайбрежие в началото на IX век. Това са датчани, които концентрират атаките си основно във Фризия, и норвежци от Ирландия, атакуващи Аквитания.

Редактор: Тони Господинов

Още любопитни новини:

Светлинно шоу в небето за 500-годишнината на Хавана (ВИДЕО)

 

Зрелищно шоу отбеляза 130-годишнината на "Мулен руж" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.