За какво ще следят и какви ще са санкциите

КАТ започва засилени проверки за техническата изправност на автомобилите. Ако автомобилът не е подготвен, е възможно дори да го спрат от движение.

Проверките за това дали колите ни са подготвени за зимни условия ще продължат до края на следващата седмица. До момента, при първите два етапа от акция „Зима” са установени над 100 000 нарушения. Повечето са за превишена скорост. Сега акцентът е върху гумите, чистачките и общата готовност на автомобила за зимата. Глобите, които КАТ ще налага, зависят от нарушението.

Над 43 000 шофьори са глобени от началото на акция "Зима"

„При опасна техническа неизправност глобите достигат до 500 лева. При значителна 200 лева, при незначителна техническа изправност глобата е 50 лева”, обясни  главен инспектор Мария Ботева от Пътна полиция.

В първите два случая, законът предвижда и спиране на колата от движение.

„Ако е нарушена целостта на гумата, това вече е опасна техническа неизправност, ако липсват изобщо огледалата за обратно виждане също е опасна техническа неизправност. Ако примерно имаме проблем с видимостта на предното стъкло, това е опасна техническа неизправност”, обясни още главен инспектор Ботева.

Мъгла и обилен снеговалеж на АМ "Хемус" (ВИДЕО)

Полицаите ще проверяват и как работят чистачките. Ще следят и за всякакви нарушения на пътя от страна на водачите.

От полицията отчитат, че само във втория етап от акцията са засекли близо 60 000 нарушения. Засечени са и близо 600 превозни средства без застраховка гражданска отговорност.

Над 43 000 шофьори са глобени от началото на акция "Зима"

Въпреки засилените проверки от страна на Пътна полиция, броят на загиналите на пътя расте. От началото на годината до вчера те са 562-ма, тоест с 10 повече в сравнение с миналата година.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.