Той е посветил живота си на осемхилядниците

Алпинистът Кшищоф Виелицки направи първото зимно изкачване на Еверест. Човекът, който знае какво е да спиш при минус 40 градуса. Полякът с 50-годишна история в катеренето и е посветил живота си на осемхилядниците. Той е покорил всеки един от тях. Днес Виелицки е в Банско, за да представи документален филм за поредното си изкачване, но този път в ролята на ръководител.

"Ако гледаме статистиката би трябвало вече да не съм между живите, защото аз катеря вече 50г. Високо в планината общо съм прекарал 9 години и при такива случаи статистиката е брутална", каза Виелицки.

До 80-те години на миналия век никой алпинист в света не се осмелява да погледне към Еверест през зимния сезон. Как изглежда покривът на света в най-тежкия период в годината остава загадка до 5 януари, 1980-та година, когато експедиция от Полша решава да атакува върха по класическия маршрут от страната на Непал. По това време алпинистите не разполагат с никаква прогноза за времето на Еверест. До върха достигат двама - Лешек Чихи и Кшищоф Виелицки. Преди да достигнат най-високия връх в света двамата нощуват при -42 градуса.

"Не знам дали беше риск. Спомням си, че лидерът на експедицията отправи покана към мен да се включа, а това наистина беше голям шанс, защото никога преди това не се бях изкачвал на такава височина. Нямах опит, до последно си мислех, че отивам там, за да оказвам помощ, а не за да се катеря на тази височина. Това беше една експедиция, която може да се каже, че протече под лозунга един за всички всички за един", каза още Виелицки.

ЗЛОУПОТРЕБА: Доцент рекламира добавки, можели да спасят Боян Петров

След невижданото до този момент зимно изкачване на Еверест Кшищоф Виелицки започва да покорява един по един всички останали осемхилядници. В стремежа си да постигне заветната цел полската легенда не се спира пред нищо.

"Няма да забравя последния ми връх, защото това беше нещо, което не трябваше да правя. Това беше един много лош пример за младите алпинисти, и не бива да повтарят грешката ми. Тръгнах без да знам нищо за върха, бях сам, не знаех пътя, не знам как, но все пак се изкачих. Мисля, че това е единственото нещо, което никога повече не бих повторил", заяви Кшищоф Виелицки. 

След половин век алпинизъм Виелицки продължава да е зареден с ентусиазъм. Той е горд, че спомените са много повече от контузиите.

"Имам две контузии на гръбначния стълб, но мнозина от тези, които катерят са чупили гръбнак. Бяхме на изследвания при един наш приятел професор Елц в Цюрих, той ни показа една галерия от снимки и ни каза: "Това е галерия със снимки на мои приятели, алпинисти от цяла Европа". Два пъти са ми замръзвали краката, но тук нещата са като в живота, като те ударят два пъти през пръстите, след това вече си внимателен", добави алпинистът.

На филмовия фестивал в Банско Кшищоф Виелицки представи документален филм за последната полска експедиция към Еверест, при която обаче алпинистите не достигнаха до покрива на света. За разлика от 1980 година, сега Виелицки е в ролята на ръководител и взема тежкото решение експедицията да се прекрати, преди да се атакува върха.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.