Филмът „Най-сладкото“ може да бъде гледан безплатно и свободно в сайта www.thesweetest.bg

Преди дни светът отбеляза 30 години от едно от най-важните събития на миналия век – падането на Берлинската стена, оставила отпечатък върху живота на милиони хора от двете ѝ страни. Каменната преграда, която възрастните хора помнят много добре, беше нещо повече от просто ограничение – тя разделяше Европа на две, оставяйки от едната ѝ страна свободата на изразяване, придвижване и изразяване, а от другата – липсата на тези общочовешки права и на много други привилегии.

Сега Берлинската стена и режимът, който я издигна, може да бъде видяна и от младите хора, които не са били нейни съвременници, в последния филм на Агитпроп “Най-сладкото“, защото историята трябва да бъде помнена, така че да не бъде повтаряна – особено срамните моменти от нея.

Снимки от лентата вижте ТУК

С негова помощ днешните деца ще имат възможността да се върнат във времената, в които хората в Източна Европа нямаха достъп до образование и информация, до избор за кариерно развитие и пътешествия. До критика и изразяване на свободно мнение, и до най-простите забавления и удоволствия, като купуването на истински шоколад.

Обвиването на комунистическия режим с един носталгично-романтичен ореол отдавна върви на заден фон и много хора от поколенията след падането на Стената падат в този капан поради липса на спомени и знания. Филмът „Най-сладкото“ ще им помогне да видят с очите си реалността от „онези години“, от така лелеяното „бай Тошово време“, за което все още много хора страдат. Забравяйки изолацията, чакането с години, за да имаш собствена кола или дом, висенето по опашки, забравяйки репресиите на режима и режима на тока.

Историите от времето на комунизма сега се разказват като фолклор, като някакви легенди, преразказвани от уста на уста и губещи важни подробности по пътя на препредаването.

Именно затова в „Най-сладкото“ сценарист/режисьор/операторите Борис Мисирков и Георги Богданов влизат в образите на единадесет души, през чиито очи ще можем да видим  късчетата живот, които Стената все пак пропуска през себе си.

Дуетът на Агитпроп ще разкрие пред феновете на документалното кино едно бавно, реалистично и емоционално напластяване на образите и за малко повече от 30 минути зрителите ще могат да чуят и видят спомените на колекционери на шоколадови опаковки, експерти, работили в чужбина, музикант, поет, шивачка, пилот, стюардеса и дори олимпийски шампионки по гребане.

Почти като в машина на времето, историите така хипнотично увличат, макар и да са различни, че човек може почти да помирише и пипне с ръка портретите и пейзажите от онова време.

Най-сладкото” е филмът, с който Агитпроп, една от най-успешните български филмови компании днес, отбелязва годишнината от 1989 г. за втори път. В момента в кината върви и друга тяхна творба - “Дворците на народа”, въздействащ кино-тур из комунистическите палати в България и страните от Източния блок.

Сред по-известните проекти на компанията са документалните “Георги и пеперудите”, “Момчето, което стана цар”, “Последните черноморски пирати”, както и минисериала “Денят на бащата”, игралния филм “Безкрайната градина” и поредицата “Explore Bulgaria”.

Филмът „Най-сладкото“ може да бъде гледан безплатно и свободно в сайта www.thesweetest.bg