Премиерът е на визита в САЩ

ГЕРБ приемат Америка като едно цяло. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на среща с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократически институт във Вашингтон. Той припомни, че през първите 8 години от своето управление е работил много добре с представителите на Демократическата партия.

„Демокрацията изисква и затова политическите партии идват на власт, отиват си. През първите 8 години като премиер работихме добре с вашата партия, която управляваше. Тогава пак бях в Белия дом при президента Обама. Хилари Клинтън беше в София, Джон Кери беше в София“, каза той, изброявайки визитите на държавните секретари на САЩ, които посетиха страната ни през 2012 и 2015 г.

Премиерът подчерта, че възприема и двете партии еднакво близко. „Така че сте ни еднакво близки демократите и републиканците. Вие тука се карайте. У нас има място и за едните, и за другите“, каза Борисов.

По-рано българският министър-председател Бойко Борисов и водената от него делегация бе посрещнат с 21 топовни салюта в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война. Церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

 „Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, отбеляза премиерът Борисов. След това министър-председателят и делегацията разгледаха комплекса. Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.

Войници от 3-ти американски пехотен полк („Старата гвардия“) пазят денонощно Мемориала (гробница) и извършват официален ритуал за „смяна на караула“ на всеки час. Паметниците, мемориалите и дървета са посветени в памет на личности - астронавти, медицински сестри, свещеници, военни кореспонденти и неизвестни войни, както и на значими събития от историята на американския народ.

Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в рамките на официалната си визита в САЩ. Двамата политици ще разговарят по ключови теми, сред които енергийна независимост, сигурността в района на Черноморието, търговията между двете страни, сделката за новите изтребители за армията ни и исканото от България отпадане на визовия режим. 

Срещата му с Тръмп ще започне към 14 ч. местно време.

По неофициална информация се очаква Борисов да заяви, че страната ни не подкрепя евентуалното разполагане на нови бази на НАТО по Черноморието.

Борисов пристигна във Вашингтон за среща с Тръмп (ВИДЕО+СНИМКИ)

След това министър-председателят ще участва  в кръгла маса по покана на Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България. 

На нея ще се обсъдят въпроси от взаимен икономически интерес, бизнес климата у нас, както и възможностите за нови американски инвестиции в България.

Търговската камара на САЩ е най-влиятелната бизнес организация в страната, в която членуват повече от 3 милиона компании.

 

По данни на Американската търговска камара, преките инвестиции у нас са над 4 милиарда лева. Основно в сферата на производството, енергетиката и търговията.

 

Отбраната също е сред водещите сфери на взаимодействие между София и Вашингтон, пример за което е изборът на доставчик за нови самолети за бойната ни авиация.

 

 

 

ВСИЧКО ЗА СТРАТЕГИЧЕСКАТА СРЕЩА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.