Той премина под наслов „Докато има насилие, борбата продължава”

Протест заради насилието над жени блокира тази вечер центъра на София. Той премина под наслов „Докато има насилие, борбата продължава”. Протестиращите поискаха институциите да се координират по-бързо при сигнал за домашно насилие и да се изградят още кризисни центрове.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

25 ноември - Международен ден за борба с насилието над жени

Днес, 25 ноември, отбелязваме Международния ден срещу насилието над жени.

От началото на 2019 г. до момента на спешния телефон 112 са постъпили 31 166 сигнала за домашно насилие. През последните две години те са били над 29 000. Тези данни бяха представени от зам.-директора на ГДНП старши комисар Благородна Макева на пресконференция по повод стартирането на регионална кампания в България, Унгария и Румъния срещу насилието над жени. В рамките на кампанията ще бъдат разпространени постери, видео и радио спот. В тях ще бъдат дадени контакти за съответните спешни телефони на неправителствени организации, официални партньори с държавните институции, за подкрепа на жертвите пострадали от домашно насилие.

Кампанията у нас се провежда със съдействието на прокуратурата и НИП, а текстът към нея е "Насилието започва с викове, но не трябва да завършва с тишина".

Зам.-директорът на ГДНП заяви още, че предстои подписване на споразумение по Норвежкия финансов механизъм за обучение на полицейски служители. В предишния рамков период са били обучени над 2000 полицаи. Също така ще се разработи автоматизирана информационна система, в която да се обобщават всички случаи на домашно насилие.

Според данните, изнесени на пресконференцията, броят на ограничителните заповеди към 30 септември са 2398. Те включват защита не само на едно лице, а на близки и роднини. За тази година по информация на МВР има 381 случая на нарушена заповед за защита, около 40 % от тях са за домашно насилие над жени. От 70 убийства общо, при 1/3 от тях са пострадали жени. За системно следене има регистрирани 35 случая, от тях 26 са за следене на жени.

Париж протестира срещу насилието над жени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Старши комисар Благородна Макева обясни, че при подаден сигнал за домашно насилие, в рамките на 24 часа предстои издаване на заповед за незабавна защита от съда, единствено въз основа на една декларация от пострадалия. Втората заповед за защита се издава до един месец от подаване на молбата, като тя е с различна продължителност.

Зам.-директорът на ГДНП посочи още, че има наказани полицейски служители за това, че не са изпълнили в пълен обем свои задължения при случаи на домашно насилие. От МВР отбелязаха, че полицейските служители се сблъскват с нежелание на пострадало лице да съдейства. В много от случаите при отзоваване на сигнал за домашно насилие, пострадалият прикрива извършителя или обяснява на полицейския патрул, че всъщност тя и партньорът й само се карат и викат.
От МВР апелират не само към пострадалите, а и към техните близки, познати и съседи да подават сигнали при случаи на домашно насилие.

ЕП отново призовава всички страни да подпишат Истанбулската конвенция

Жертвите на системно домашно насилие трудно се решават да потърсят помощ. Клавдия вече е минала по този път, с бебе на ръце.

„Той се държеше много галантно, много мило”, казва тя. След като забременяла, приятелят и се почувствал силният, който може да контролира всичко, разказва тя. Скоро агресията срещу нея става физическа. Година по-късно, след няколко опита за бягство подава молба за развод. В отговор – мъжът и и чупи носа.

„Когато се видях обезобразена пред огледалото ми стана ясно, че ако отново се подам на манипулация и страх следващият път може да е последен”, разказва тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.