За днешното заседание бяха призовани десет свидетели

С разпит на свидетели и представяне на съдебни експертизи продължава делото срещу Йоан Матев, обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, съобщава БГНЕС. Младежът бе намушкан с нож смъртоносно на 2 юни 2015 г., а процесът срещу Матев стартира по същество през април 2018 г.

За днешното съдебно заседание бяха призовани 10-има свидетели, от които се явиха само шестима, за да разкажат своята версия за случилото се. Списъкът с вещи лица пък се оказа огромен – по делото те са над 20 души, които трябва да изготвят различни по вид експертизи, които да подпомогнат Софийския градски съд в разкриването на обективната истина.

Съдът остави за постоянно в ареста Йоан Матев

На последното заседание през октомври по делото бяха разпитани друга петима свидетели, като двама от тях - Ерик Стоянов и Аюджеб Дома, бяха доведени принудително от съдебната охрана, за да дадат показания. Ключовият свидетел – Марсел, който е брат на Йоан Матев, се отказа да свидетелства още през 2018 г., имайки това право по закон. Именно той отведе разследващите до ножа, с който убийството е извършено.

На оръжието също са назначени експертизи, резултатите от които трябва да наведат разследващите в една или друга посока. От една от тях стана ясно, че върху острието са открити два вида косми – човешки и животински, но тепърва ще се установява техния произход.

Съдът прослуша записи до тел. 112 от деня на убийството на Георги в Борисовата градина

Подсъдимият Йоан Матев продължава да бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и бе доведен в съдебната зала под конвой и с белезници. Въпреки че не е юрист, като негов защитник в процеса участва и майка му – Сребрина Гаджева.

В началото на делото съдът допусна гражданските искове на родителите на убитото момче, които поискаха обезщетение в размер на 400 000 лева.
Ако Йоан Матев бъде признат за виновен, той може да получи присъда „лишаване от свобода“ за срок между 5 и 12 години, тъй като към момента на извършеното престъпление е бил непълнолетен. Към присъдата следва да бъде приспаднат и периодът, който той прекарва в ареста.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.