"Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани", заяви още американският президент

Американският президент Доналд Тръмп посрещна българския премиер Бойко Борисов в Белия дом. Изненадващо българските репортери бяха поканени заедно с американските си колеги в Овалния кабинет. В началото Тръмп заяви, че се радва да посрещне Борисов и че българският народ и България са приятели за Америка.

"Имаме чудесно приятелство, чудесен народ. Има много хора от България, които са в тази страна, живеят тук. Те стават граждани на Съединените щати", каза още американският държавен глава.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Според Тръмп е възможно и да се говори за отпадане на визите за българи за САЩ. "Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим", заяви американският президент пред журналистите.

 "Много харесвам Вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България", заяви американският президент Доналд Тръмп. "Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани", каза още Тръмп.

Борисов изтъкна, че България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. Чувайки това, американският президент похвали страната ни. "Вие сте пример за Германия." 

"България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света", каза още Тръмп.

България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп. „За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, отбеляза още премиерът Борисов. Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави.

Министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху отличното партньорство между България и САЩ в редица сфери. В разговора си с американския президент Доналд Тръмп премиерът Борисов посочи конструктивното взаимодействие между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили.

Премиерът Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Друга тема, която открои министър-председателят Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.

Премиерът Бойко Борисов изрази интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората. 

"За мен е голямо удоволствие и чест да бъда ваш гост днес. Стратегическото партньорство между България и САЩ никога не е било по-задълбочено. Нашето сътрудничество, базирано на общи ценности, е всеобхватно и цялостно в областта на сигурността и отбраната, правоприлагането, енергийната диверсификация, търговията, инвестициите и контактите между хората". Това написа министър-председателят Бойко Борисов в Книгата за гости на Белия дом, след като бе посрещнат от президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха от пресцентъра на българския премиер.

"Като близки съюзници ние заедно работим за укрепване на стабилността и мира в света, както и за напредъка на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Уверен съм, че българо-американското партньорство и приятелство ще продължат да се развиват", пише още в посланието на българския премиер в Книгата за гости.

Българската делегация подари пушка на американския президент.

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ В САЩ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#whitehouse #donaldjtrump

A post shared by Boyko Borissov (@boyko.borissov) on

Борисов: ГЕРБ приемат Америка като едно цяло (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди да се срещне с американския президент Борисов поднесе венец в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Там българският премиер беше посрещнат с 21 топовни салюта.

Премиерът участва и в кръгла маса по покана на Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България. 

Търговската камара на САЩ е най-влиятелната бизнес организация в страната, в която членуват повече от 3 милиона компании.

ВСИЧКО ЗА СТРАТЕГИЧЕСКАТА СРЕЩА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.