Регистрирани са повече от 30 000 сигнала за вербално и физическо насилие през 2018 г.

В понеделник се проведе мирно шествие по повод Международния ден срещу домашното насилие. Само за последната година са регистрирани повече от 30 000 сигнала за вербално и физическо насилие.

„Направи ми впечатление, че на шествието имаше много млади хора. Макар че те не са минали по пътя на насилието, бяха там. Изразиха недоволството си срещу това, което се случва в нашата държава”, посочи Адриана Начева, жертва на домашно насилие.

Протест в София срещу насилието над жени (ВИДЕО+СНИМКИ)

„На мен са ми се случвали хиляди неща. Имаше побоища, скачала съм от 8 етаж, за да се спася от боя, който ми предстоеше. Гладувала съм, била съм душена по време на бременноста си”, разказа още Начева.

„Не искам да се връщам към тези моменти. Сега имам мисия - да помагам на други жени, които страдат от домашно насилие. Аз лично съм преминала през ограничителни заповеди, които нямаха ефект. Била съм и в кризисни центрове”, сподели Клавдия Дали.

ЕП отново призовава всички страни да подпишат Истанбулската конвенция

„Не вярваме в Истанбулската конвенция, защото всичко там е един лист хартия. Това, което е написано в тези документи, е меко казано несериозно. На какво учим децата си?”, допълни Адриана Начева.

„За разлика от повечето хора, които се изказват за Истанбулската конвенция, аз съм я прочела. Това е много добре структуриран документ. Там са споменати много добри практики, които биха могли да подпомогнат процеса по разпознаването и криминализирането на домашното насилие”, заключи Дали.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.