Идва момент, в който това напрежение нараства, смята д-р Дечо Дечев

„В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващ екип. Идва момент, в който това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от това, за което заплащат. Потребителят също има проблеми с качеството на това, което получава”. Това заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в ефира на „Здравей,България”.

„Част от дейностите са в т.нар. пазарен модел, който при нас е в най-дясната си част, защото се гледа единствено приходът по определена дейност. Действително се показа, че някои участници в този модел нямат място там. Категорично в него не успяха да се впишат общинските болници. Дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, също нямат място в този модел. Но на практика няма предложение, което да извади тези групи”, смята той.

„Ако се прегледа бюджетът, е видно, че половината от увеличението отива за болнична помощ и по т. нар. първична извънболнична медицинска помощ – там отиват около 19 млн. лева. Около 130 млн. лева ще отидат за достъп до нови лекарства и до повишаване на ниво на реинбурсиране на такива, които са в момента”, обясни Дечев.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница?

„Експертният потенциал на хората, които контролират дейността на Касата, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат един, два или три стента. За това хората от Касата проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът се предоставя на експерти, които имат потенциал да преценят. На практика така постъпиха при случая в Пазарджик. Нашето мнение е, че има голяма доза истина в това, което беше изнесено”, заяви директорът на НЗОК по повод разследването на NOVA, разкрило, че директорът на болницата в Пазарджик и шефовете на двете ТЕЛК комисии имат пожизнени решения за нетрудоспособност.

„Този начин на контрол работи. Проблемът е, че обективните доказателства дали нещо е изпълнено или не в огромна част от случаите зависят от активното участие на самия потребител.  Навсякъде по света доходът на даден лекар зависи от броя на пациентите, които е прегледал. Препоръчва се искането на второ мнение, но то е за тези, които могат да си го позволят. Винаги се опира до пари”, обясни още д-р Дечев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.