Днес е ден на траур в страната

Ден на траур в Албания, заради силното земетресение от 6,4 по Рихтер. 27 души са загинали. Други все още са в неизвестност. Спасителите продължават да търсят оцелели, а хората не смеят да се върнат по домовете си.

Около 45 души бяха извадени живи от разрушенията. За съжаление, жертвите вече са над 20. Надеждата за намиране на оцелели намалява, но спасители от няколко балкански държави и Швейцария помагат в търсенето на живот под тухлите и бетона.  Хуманитарна помощ вече дойде, очаква се да пристигне и още към най-засегнатите райони.

Мощно земетресение удари Албания, има жертви и стотици ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

До вчера късметлия с дом, с гледка към  Адриатическо море. Днес Фармир смело влиза в руините, защото вече няма какво да губи. В нощта на труса в стената точно над главата му зейнала дупка. И му се налага да зачеркне всичко, което е градил със семейството си цели 20 години. Сега спят на хотел. И се молят за сили.

Криви и срутени хотели. Сгради, които привидно са устояли на труса, но в тях повече никога няма да се влезе.

“Тази сграда тук беше хотел. Падна.Събудих се от труса, не знам как, но се качих на петия етаж, на терасата на блока. Мислех си, че ще имам по-голям шанс, ако вървя нагоре, а не надолу. И видях този хотел просто как се срутва - огромен бял дим и тътен. След малко и съседният. Честно казано, помислих си, че сънувам. Бях като в шок”, разказва Драйтън Краснихи.

Една балерина загубила живота си в срутения хотел. Отказала да се евакуира, заедно с още две момичета от трупата. Те още се издирват. Хората дълго ще носят на гърба си товара от утрото, което ги разтърси. Някои оглеждат къщата си отвън, без да смеят да влязат.

В помощ на хората е впрегната цялата хуманитарна сила - България и Северна Македония вече изпратиха по 100 хиляди евро, Косово - 500 000. Два големи палаткови лагера – в Дуръс и Томана са разположени за хората, които имат нужда от вода, памперси и одеяла. От сутринта се извиха и опашки за храна. Но тя невинаги стига до всички.

"Заведохме децата в дома на наши роднини, но ние ще трябва да останем тук. Няма къде да отидем. Не знаем какво ще става от тук нататък. Дали къщата ни ще бъде разрушена или не? Не знам какво ще правим", каза Етлева Деску, жителка на Дуръс.

"Нищо нямаме вече. Всички работихме за да построим тази къща и това беше дома ни. Къде ще отидем - не знам", каза Валбона Мока.

В следващите 30 дни в Тирана, Дуръс и района албанското правителство обяви извънредно положение. Продължават и вторничните трусове след голямото земетресение, но вече почти не се усещат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.