Синдикалистите от КТ „Подкрепа” организираха шествие между Министерския съвет и Народното събрание

Протест заради това кой да плаща първия ден на болничните. Синдикалистите от КТ „Подкрепа” организираха шествие между Министерския съвет и Народното събрание. Искането им е не само първият ден да не е за сметка на работника, но и работодателите да плащат 100% от трудовото възнаграждение, а не 70%, както е сега.

Два протеста ще се проведат днес в София

 

Кой да плаща болничните се оказа препъникамък за бизнес, работници и управляващи. С протестно шествие синдикатите от КТ „Подкрепа” поискаха нови права за работниците.

„Отново някой се опитва да изкара, че най-лошите хора в държавата са работниците и служителите, че те са измамници и разбойници, защото някой беше казал – „Ние на всички хора – болни, няма да им плащаме пърив ден”. Слава Богу, бързо се отказаха от тези приказки”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Сега синдикатите искат работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните и на 100% от трудовото възнаграждение, а не 70%, както е сега. Синдикалистите поискаха и отпадане на данъка върху минималната работна заплата.

 

 

„България е една от трите държави в ЕС, в която работодателите най-малко участват в поддръжката на своите работници. Ние искаме това да се промени”, каза още Манолов. 

Социалният министър Бисер Петков увери, че работещите няма да бъдат ощетени. Допирна точка между бизнеса и работниците за това какви промени са нужни, ще се търси на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Не е ясно обаче дали бизнесът ще иска да участва в новата дискусия, след като вече декларира, че липсата на реформа по отношение на болничните ще забави икономиката и ще доведе до загуби от над 1 милиард  лева за брутния вътрешен продукт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.