Според шефа на полицията тя не е криминално проявена

Банкова служителка е задържана за източване на 1 милион лева от сметки на клиенти. Арестът е извършен във вторник във Варна. Сигнал за деянието е подаден от финансовата институция, съобщиха от прокуратурата.

38-годишната специалистка Невена Й. е привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване на близо 1 млн. лева, като голяма част от сумата са от влогове на вложители в банката.

Държавният обвинител е категоричен, че престъплението представлява особено тежък случай.

Средствата са били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет. За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща й изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата й родители. Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични.

Служителка открадна над 70 000 лева от заложна къща

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии.

Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж негов братовчед.

Общият брой на засегнатите не е ясен, но част от вложителите вече са известни. Разследваният период е за около 3 години. От банката са оказали пълно съдействие. Ще се търси вариант за възстановяване на голяма част от присвоените средства. В хода на разследването са извършени много разпити, претърсвания и изземвания.

Служителката е с мярка „задържане” за 72 часа. За подобни престъпления законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Бивша шефка на банков клон е в ареста за кражба на пари от сметки на клиенти

„Жената не е криминално проявена. Не е попадала в полезрението на полицията по такъв тип престъпления”, каза директорът на варненската полиция комисар Даниел Пашов.

„Самият механизъм е в процес на изясняване. Доказателствата, които са събрани до момента, сочат за възползване от служебното положение на длъжностно лице”, заяви Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна.

От банката, в която е работила жената, съобщават, че с вътрешен одит са установени липсите и са уведомени разследващите. От финансовата институция уверяват, че вложенията на клиентите им са гарантирани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.