Спрян е приемът на деца в интензивното отделение в столичната детска болница

Детската болница „Проф. Иван Митев” в София няма да приема спешни случаи до 5 януари 2020 година. Трагедията с починалото 3-годишно момченце доведе до още кадрови проблеми в лечебното заведение. Там няма да се приемат деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация заради липсата на анестезиолози.

„Веднага назначавам проверка, за да установим от какви кадри и специалисти болницата има нужда. Има ли проблеми с апаратурата и техниката, за да можем да предприемем веднага действия. Няма да оставим дете, което да не бъде лекувано. Обръщам се чрез вашия ефир към родителите на малки деца - да са спокойни и да са сигурни, че лечението на децата им ще е осигурено на необходимото ниво”, посочи здравният министър Кирил Ананиев.

Д-р Стойчо Кацаров: Организацията на здравната система е лоша

Ананиев добави, че за кадрови проблем в детската болница се разбрало през почивните дни и вниманието им било заострено, най-вече след смъртта на 3-годишния Александър.

„Всички отделения с изключение на интензивното работят, дори са пълни. Има подадено заявление за напускане на двама анестезиолози”, разкри още министърът.

 

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, ще се осъществява от  УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска“. Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.