Никола Стърджън заяви, че британският премиер Борис Джонсън е опасен

Лидерката на шотландските сепаратисти Никола Стърджън заяви, че британският премиер Борис Джонсън е опасен, а споразумението му за Brexit е пагубно, и при представянето на програмата на партията си за изборите на 12 декември призова той да бъде свален от власт, предаде БТА.

На референдума за Brexit от 2016 г. 62 процента от шотландците гласуваха за оставане в ЕС.
Шефката на Шотландската национална партия (ШНП) призова избирателите да подкрепят нейната партия, която иска нов референдум за Brexit.

"Глас за ШНП е глас за избягване на Brexit, глас за поставяне на бъдещето на Шотландия в ръцете на Шотландия и глас за лишаване на Консервативната партия на Борис Джонсън от мнозинство", заяви Стърджън на митинг в Глазгоу.

Лейбъристите обвиниха Борис Джонсън, че иска да продаде на САЩ британската здравна система

На парламентарните избори от 2017 г. ШНП взе 35 места от 59-те отредени за Шотландия. Партията е трета по големина в Камарата на общините след управляващите консерватори и лявата Лейбъристка партия.

На сегашните избори ШНП се надява да състави парламентарно мнозинство с лейбъристите.
ШНП иска да организира нов референдум за независимост на Шотландия догодина. На предишния през 2014 г. 55 процента от шотландците гласуваха за оставане в състава на Великобритания.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обаче заяви, че ако дойде на власт, няма да организира втори референдум по този въпрос поне две години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.