Темата коментира Валентин Николов - председател на комисията по енергетика в Народното събрание

“ При всички случаи, поради факта, че General Electric са дали оферта. Французите, руснаците,китайците и корейците също са подали оферти. Това значи, че в един момент може да се окаже един консорциум от фирми, които да инвестират и съответно да осъществят този проект.  Това обясни в ефира на „Плюс-Минус. Коментар след новините” председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов.

„Предстои да видим. Мисля, че мина срокът за препотвърждаване на офертите. Още следващата седмица ще бъде дадена на парламентарната комисия в парламента. Мисля, че руснаци и американци могат да работят заедно в този проект.  Без руската страна, която дава технологията и ние сме закупили тези реактори, няма как да тръгне този проект. За сега американците нямат проблем с руските реактори”, каза той.

СРЕЩАТА БОРИСОВ-ТРЪМП: Ще падне ли визовият режим?

„Може би още следващата седмица американската делегация ще дойде тук. Те първо трябва да ни помогнат, защото за да може едно гориво да бъде допуснато, то трябва да мине през съответна процедура по лицензия. Тя е стартирана. Тези експерти, предполагам, че ще гледат и това нещо. За да се преформатира АЕЦ „Белене”, при всички случаи трябва да има нов инженерен поглед и то с нов проект, който да свърже не руски турбини и парогенератори. Трябва да се направи и нов лиценз”, обясни Николов.

„Финансовият ангажимент е заявен от държавата. Тя ще участва с наличното оборудване. За допълнително финансиране – ние сме дали конкретни параметри. Те са заложени в търга, който е проведен. Най-големият риск е политическият. Едно правителство да започне даден проект и следващото да го спре. Те ще искат да се намали политическият риск, а не толкова финансовият”, смята той.

Помощник държавен секретар на САЩ към Борисов: Енергетиката е жизненоважна за интересите ни

„В нашата стратегия, която беше променена в края на 2018г, бе заложено следното – освен тръбата, която ще свързва „Турски поток” и вече ще продължи като „Балкански поток”, ние да участваме с до 20% като собственик на бъдещия терминал в Александруполис, който  ще декомпресира газ както от САЩ, така и от Катар и другите държави, които предоставят втечнен газ. Има преговори в момента, във връзка с участията и със заявяването на капацитети. Ние изграждаме тръбата, която е финансирана и частично от ЕС. В момента е в строеж. Ние очакваме през втората половина на 2020 година той да е готов”, каза още Николов.

Според него  големият успех за премиера е, че е успял да убеди американската страна и тя да се съгласи и официално да каже, че адмирира България да бъде газов хъб.

Още от разговора с Валентин Николов гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.