Повече от 70 са смъртоносните пътни отсечки в страната

Повече от 70 са смъртоносните пътни отсечки в страната според Агенцията за пътна безопасност. С най-много катастрофи са магистралите и първокласните пътища.

На челно място по ициденти при магистралите е „Тракия”, с над 820 случая, при които са загинали 21 пътници, а 230 са били ранени.

Негативната статистика при първокласните пътища държи Е79. Там са станали 540 катастрофи, 21 души са загинали и повече от 200 са ранени.

Натоварен трафик и катастрофи - това е ежедневие на главен път Е79 между Монтана и Видин. Само за година през Дунав мост 2 са преминали близо милион леки и тежкотоварни автомобили. 

„Нека погледнем какви са пътищата в чужбина, всичко свети. Тук, в България, имам чувството, че животът е спрял, специално в този район. По Е79 постоянно стават катастрофи“, каза шофьорът Николай Иванов.

Нуждае ли се полицията от коли за 320 000 лева?

Екип на NOVA, заедно с автоинструктора Стоян Стоянов, разгледа главния път от Монтана за Видин. Още след изхода на сравнително новия околовръстен път има препятствие за шофьорите.

„Пътят от еднопосочно, преминава в двупосочно движение и е доста опасно. Трябва да има сигнализация, която да помогне на водачите да се справят в подобни условия“, посочи Стоян Стоянов.

На много места асфалтът е напукан, а дупките също не са изключение. „Неравностите много често са предпоставка за ПТП, защото водачът ги заобикаля и навлиза в насрещното движение. Понякога това може да се окаже фатално“, добави Стоянов.

Все повече загинали в катастрофи по пътищата у нас

 

 

Маркировката също липсва на повечето места, а през нощта пътят е изпитание за шофьорите. Знаците, които предупреждават водачите да ограничат скоростта и да са внимателни са поставени на няколко места по главния път за Видин. Според шофьорите пътят не е предназначен за всекидневното му натоварване.

„След Ружинци пътят вече става тесен, трябва да се кара по-внимателно. Има колеги, които не познават участъка и стават големи бели“, каза шофьорът Гошо Георгиев.

Предлагат магистрала от Дунав до Гърция без държавни пари

Плановете на правителството са до 2022 г. да има изградена магистрала от Видин до Ружинци и от Мездра до Ботевград.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.