Наричат го "българският лъв" в този спорт

Той е само на 12, а вече има световни титли в шампионати на най-високо ниво. Наричат го "българският лъв" в картинга.

И има защо. Наскоро Никола Цолов триумфира с историческа победа за страната ни, като спечели първия кръг от световните серии в клас „Mini 60” в Италия. 

"Бях на 9, когато животът ми се промени. Защото тогава се роди голямата ми мечта. Тогава разбрах, че за да я постигна, трябва да не се предавам, да се изправям отново, независимо от всичко. Да слушам сърцето си и да искам още. Да вярвам, че си струва”, казва Никола Цолов.

„Когато прелитам на пистата, се чувствам доста приятно, допада ми” добавя той.

„Този спорт изисква пълно отдаване и поради тази причина Никола се обучава в самостоятелна форма на обучение, за да може да е в Италия и да тренира”, казва майката на младата звезда. „Аз не работя от 2 години за да мога да го напътствам, защото е малък. Ако семейството не подкрепи мечтата на детето, кой да очакваме да го направи?”, допълва тя.

„Нещата, които той може да направи на пистата съм ги виждал в много малко други хора, не само деца, но и възрастни. Чистата скорост в този спорт не значи нищо, ако не знаеш как да я контролираш”, разказва Николай Върбицалиев, картинг треньор.

"Всички във Формула 1 са започнали от картинг, и то предимно от Италия. Фен съм на Сена, Хамилтън, Ле Клер и Фетел", разказва Никола. Мечтата му е един ден да е пилот на Формула 1.

„Инвестирахме всички средства, които имахме, за да може той да тренира. Следващата година той отива в друг клас, където ще са нужни още повече финанси. Миналата година имахме един спонсор. Търсим подкрепата на държава, на приятели и фирми. Вярвам, че има начини да се намерят пари за талантливите деца”, казва майката на Никола

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.