Бившият съветски лидер ще остане в историята като човека, който беше начело на една империя при нейния разпад

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов ще остане в историята като човека, който беше начело на една империя при нейния разпад. По-малко известна обаче за историята остава срещата му с американския президент Джордж Буш старши няколко седмици след падането на Берлинската стена.

Двамата се срещат на средиземноморския остров Малта, където обсъждат изключително бързата промяна на историята. „Погледнете колко нервни сме”, споделя Горбачов, показвайки снимка, на която е редом до Буш. „Шокирани сме от бързината, с която се случиха промените”, споделя Буш старши в документалния филм „Среща с Горбачов” на режисьора Вернер Херцог, който ще бъде излъчен в Русия на 5 декември, съобщават Си Ен Ен и БГНЕС.

30 години по-късно някои от основните проблеми, обсъждани на срещата в Малта, все още носят определен отзвук – контролът над оръжията, Афганистан и проблемите в изграждането на доверие между Москва и Вашингтон.

Горбачов: Конфронтацията между Запада и Русия крие колосална опасност

В деня, в който Си Ен Ен разговаря с Горбачов в Москва, президентът Доналд Тръмп направи изненадващо посещение на американските войски в Афганистан, където той обяви, че преговорите за мир с талибаните са подновени. Подобно на Съветския съюз преди три десетилетия, САЩ се опитват да договорят изтегляне от Афганистан, като същевременно гарантират, че централното правителство в Кабул няма да се срине.

През 1989 г. Съединените щати и СССР бяха на противоположни страни на конфликта, като Вашингтон подкрепяше муджахидините, които се опитваха да свалят правителството на подкрепяния от съветски режим на президента на Афганистан Мохамед Наджибула. Но малко повече от две години по-късно СССР се разпада, помощта на правителството в Кабул пресъхва и правителството на Наджибула падна.

Отбелязваме 30-ата годишнина от началото на Прехода

Запитан какви уроци могат да бъдат извлечени от изтеглянето на съветските войски от Афганистан, Горбачов отговори: „Те трябваше да бъдат изтеглени. Това е основният урок. Знаеш ли, това е като клечка кибрит. Тя е запалена, огънят се разпространява. И тези сблъсъци, когато водещите, най-големите страни в този конфликт, стават все по-ожесточени - те са опасни за всички нации".

Русия започва изтеглянето на войските си от Афганистан в края на 80-те години на миналия век. Падането на Берлинската стена беше предшествано от още един основен момент - подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег през 1987 г.

Този основен постулат на контрола над оръжията ефективно се разпадна тази година, след като САЩ официално се оттеглиха и руското правителство заяви, че споразумението е изхвърлено в кошчето.

Михаил Горбачов е в болница

На въпрос за прекратяването на договора, който той подписа заедно с президента на САЩ Роналд Рейгън, Горбачов изрази надежда, че подобни споразумения за контрол на оръжията могат да бъдат възстановени.

„Всички споразумения, които са там, са запазени и не са унищожени", каза той. „Но това са първите стъпки към унищожаването на онова, което в никакъв случай не трябва да бъде унищожено. Следователно, ако този път продължи, всичко е възможно. Това не трябва да се допуска", посочи още Горбачов.

Крайната цел на контрола на оръжията, добави той, трябва да бъде да се отървем напълно от ядрените оръжия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook