Шефовете на ВКС и ВАС стават недосегаеми, стана ясно след извънредното заседание на кабинета

Кабинетът предлага нов пост - независим прокурор. Без контрол над председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. 

Промяната се прави, за да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия за по-голям контрол над обвинител №1.

Предложението е на правителството и трябва да се направи през Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.  Според правосъдния министър не се налага промяна на конституцията.

 

 

Главният прокурор ще може да бъде разследван от независим свой колега - шефа на Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Той ще има мандат от 7 години и ще бъде избиран с мнозинство от 2/3 от прокурорите във Висшия съдебен съвет. Правителството се отказва да контролира другите двама големи в съдебната власт - председателите на ВКС и ВАС. С това си решение кабинетът изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Според премиера всички  нейни препоръки вече са изпълнени.

Досега шефът на инспектората към Върховната касационна прокуратура се назначаваше със заповед на главния прокурор и отговаряше за работата си пред заместника му. Занапред ще има повече права.

 „Досега ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен го разследва и му докладва. Затова разкриваме това звено - разследва и не докладва. Не докладва и в хода на разследването”, заяви премиерът Бойко Борисов.

 В първия вариант на предложението беше заложен контрол и над двамата шефове на върховните съдилища. Според Венецианската комисия обаче това е излишно.

Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми - правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма да се търси наказателна отговорност на председателите на ВКС и ВАС, но ще може да бъде реализирано разследване на главния прокурор. "Така ще докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии”, мотивира предложението си Кирилов. 

„Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", каза още премиерът.

„Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор”, допълни Борисов.

Държавен вестник обнародва указа за назначаването на Гешев

 

Видео: БГНЕС

„Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор”, обяви премиерът.

Гешев: Щом лица, които се разпознават с прякор Крокодила, ме контролират, защо да не ме контролира и обществото

Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии”, заяви премиерът. 

"Създаваме нова правна фигура. Даваме статут на прокурор, завеждащ инспектората във Върховна касационна прокуратура", заяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Той обясни, че независимият прокурор, който ще разследва главния, ще се избира с 2/3 квалифицирано мнозинство от прокурорската колегия на ВСС. "Промени в Конституцията не се налагат, всички законодателни корекции са в конституционната рамка", разясни правосъдният министър.

Премиерът засегна и темата за партийните субсидии. "Оставете партиите без финасиране, и това ще доведе до диктатура - див популизъм. Демокрацията е доказала, че с функционираща многопартийна система работи най-добре. Моето предложение ще бъде – БНТ и БНР, където държавата дава финансирането да станат безплатни по време на избори за всички политически партии. Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна система, дава най-добри резултати. Така че дебатът за какво да се харчи субсидията - да има правила за какво може да се харчат парите“, заяви Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". „Ние сме били против, след референдума да се увеличават партийните субсидии. Но знаете, в парламента се предизвиква криза – беше прекъснато заседанието на парламента. Няколко пъти говорих с финансовия министър, с Валери Симеонов, не можехме да направим кворум да приемем бюджета. За мое най-голямо съжаление, в момента, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки ги минахме за половин час. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка само в бюджета. За мен бюджетът беше по-важен, защото става въпрос цяла година какво ще работи държавата, общините и министерствата и заетите в производството хора да бъдат спокойни. Но тази тема няма да я сваля от нашето внимание. Затова възлагам анализ на финансовия министър, защото сега ние на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да се приеме бюджетът – откъде дойде цифрата 8 лв., на база на какъв анализ“, допълни още премиерът Борисов.

 

Видео: БГНЕС

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.